I løpet av januar ble det 800 flere arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 1.100 personer.

Ved utgangen av januar er 93.300 registrert som helt arbeidsledige hos Nav, en økning på 10.700 fra januar ifjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var 109.300, 14.600 flere enn på samme tid ifjor. Bruttoarbeidsledigheten er dermed 4,0 prosent - 0,5 prosentpoeng høyere enn på samme tid ifjor: Nå er 93.300 nordmenn uten arbeid

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er ikke overrasket over at bruttoledigheten nå har bikket over 100.000 personer, men økningen er litt større enn ventet.

- Ikke uventet

- Dette var ikke helt uventet - vi har sett utviklingen komme. Det er ikke dramatisk, men er en merkbar økning, sier han til DN.

Finregner man på tallene er utviklingen litt svakere enn Norges Bank ser for seg, påpeker han.

- Norges Bank forventer at ledigheten stabiliserer seg på 4,6 prosent. Men AKU-tendensen er at arbeidsstyrken bare øker på, mens sysselsettingen er svak. Det går fortsatt den veien, sier Marius Gonsholt Hov.

Han regner med at ledighetstallene vil stige litt raskere gjennom 2016 enn de gjorde gjennom 2015. Dette har blant annet sammenheng med ny Nav-statistikk som viste at antall varslede oppsigelser er tredoblet på ett år.

Bare i desember kom det varsler for tilsammen 4.200 personer. Av dette dreier 2.300 seg om oppsigelser, mens resten er permitteringer.

Navs prognose innebærer at den registrerte arbeidsledigheten vil bli på 90.000 personer i snitt for 2016, noe som er 10.000 høyere enn snittet for 2015.

Av de drøyt 4.000 varslene som kom i desember, var 70 prosent fra oljeutvinning eller industri. Over halvparten av stillingene var i oljefylkene Rogaland og Vest-Agder: Tredobling av varslede oppsigelser dnPlus (DN +)

Tror på rentekutt i mars

Makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier at ledighetstallene er i tråd med bildet vi har av norsk økonomi.

- Det er en moderat oppgang i ledigheten. 1000 personer per måned er langt ifra ubetydelig, men samtidig tror jeg det er noe norsk økonomi klarer. Jeg tror ikke en slik ledighetsøkning skaper krisetilstander i norsk økonomi, sier makroøkonomen.

- Jeg tror Norges Bank ser på disse tallene og tenker at det var litt svakt. Både ledigheten og detaljomsetningen var litt på den svake siden av det som ligger i deres bilde, sier Bernhardsen.

Han tror renten kommer til å bli kuttet i mars.

- Det har jeg trodd lenge. Det handler om at oljeprisen er lav, renten har falt hos handelspartnerne. Samtidig ligger kronen temmelig rett på anslagene fra Norges Bank. Vi har fått en lavere oljepris, uten at kronen har svekket seg tilsvarende. Så jeg føler meg ganske trygg på at det blir et rentekutt i mars, sier Bernhardsen.

Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov tror på rentekutt på førstkommende rentemøte i Norges Bank.

 

Les også: Lundin selger produksjonsskip

Kjos har ordnet forhåndsbetalingen for 50 nye fly

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: