Høyesterett har enstemming kommet frem til at en straffedom ikke må oppheves  selv om et lagrettemedlem hadde vært uoppmerksom under forsvarerens prosedyre, ifølge en pressemelding fra Høyesterett.

To personer ble ifjor dømt til 1,5 års fengsel for grov korrupsjon og grov utroskap.

Ifølge dommen skal de to ha bestukket en vedlikeholdssjef med en båtmoter verdt nærmere 500.000 kroner. I tillegg mente lagmannsretten at de var skyldige i utroskap, fordi de skal ha fått den samme vedlikeholdssjefen til å attestere fiktive fakturarer verdt rundt 700.000 kroner.

Høyesterett besluttet imidlertid å se på saken etter at de dømtes advokater anket.

En av årsakene til anken var at flere personer som var tilstede i retten skal ha observert at det ene lagrettemedlemmet sovnet under en vesentlig del av saken. 

Bakgrunn: - Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende

Av Høyesteretts dom fremgår det imidlertid at observasjonene spriker.

«Legger man lagdommerens observasjon til grunn, er det antakelig tale om en mer begrenset uoppmerksomhet. Han har i sin erklæring blant annet uttalt at da lagrettemedlemmet åpnet øynene, bar de ikke preg av at hun hadde sovet», heter det.

Høyesteretts dom slår fast at et lagrettemedlems plikt til å følge oppmerksomt med er en rettssikkerhetsgaranti som følger av kravet om at rettergangen skal være forsvarlig. Et lagrettemedlem som sover, oppfyller ikke denne plikten, fremgår det av sammendraget til dommen.

«Oppmerksomhetskravet innebærer likevel ikke at lagrettemedlemmer må ha fått med seg hvert ord av det som sies. Men de må følge forhandlingene med en slik oppmerksomhet at de får med seg innholdet av bevisførselen, prosedyrene og lagmannens rettsbelæring. Dersom dette er tilstrekkelig bevist, foreligger ingen saksbehandlingsfeil», heter det.

«I motsatt fall er det for opphevelse av fellende dommer tilstrekkelig at det er en rimelig mulighet for at feilen kan ha hatt betydning for resultatet. Forholdet i den konkrete saken førte ikke til opphevelse», skriver Høyesterett.

Forsvarerne hadde også anket straffeutmålingen for sine klienter.

Foreløpig har ikke ankeutvalget avgjort om Høyesterett skal se på denne delen av anken.

«For øvrig ble ankeutvalgets avgjørelse av ankene utsatt inntil spørsmålet som er tillat fremmet, er avgjort av Høyesterett», heter det i domspapirene.

Les også:
Hærsjefen: Vi må være beredt til å kjempe

Riggselskap nedbemanner med inntil 200 personer

Ryanair dropper Rygge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Bli med på smakingen av Burgund-slippet
Bli med på smakingen av Burgund-slippet
Ingen steder i verden finnes viner med så stor personlighet som i Burgund. Snart fylles Vinmonopolets spesialbutikker med 2013-årgangen.
01:25
Publisert: