- Jeg er spent på avgjørelsen, men jeg er optimistisk fordi jeg ikke kan skjønne at de kan godkjenne at man ensidig skal kunne endre pensjonsbestemmelsene og avtalen etter at man har blitt pensjonist, sier Carl I. Hagen til NRK.

- Det er tilbakevirkende kraft og strider mot grunnloven, legger han til.

Landets øverste domstol skal bruke de to neste dagene til å sette seg inn i pensjonsstriden mellom Hagen og staten.

Stridens utgangspunkt er at Stortinget endret pensjonsordningene for tidligere stortingsrepresentanter i 2011, ett år etter at Hagen ble stortingspensjonist.

Kort fortalt var Hagen i den gamle ordningen sikret 66 prosent av lønna til en sittende stortingsrepresentant, mens den nye pensjonsordningen følger den generelle lønnsutviklingen minus 0,75 prosent.

I strid med Grunnloven?

Hagen hevder at pensjonsendringene er i strid med Grunnlovens paragraf 97 om tilbakevirkende kraft. Det har så langt både trygderetten og lagmannsretten avvist, men saken ansees som så prinsipielt viktig at også Høyesterett skal behandle den.

Kun fem av dommerne i Høyesterett vil ta sete for å avgjøre pensjonsstriden. De øvrige 15 høyesterettsdommerne er nemlig ansatt før 2011, og er inne under den samme endringen som Hagen kjemper for å forandre. Får Hagen gjennomslag, vil det bety et pensjonspåslag på flere hundre tusen kroner for hver av dem. De er derfor vurdert som inhabile av de øvrige fem.

Høyesterett har satt av tirsdag og onsdag til saken.

Les også: Asia i dag: Emisjon overtegnet 4335 ganger

Oljeprisen faller før lagertall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.