Norge sluttet seg for alvor til EUs klimakvotesystem i 2008, og etter det ble norske bedrifter nødt til å vurdere om det ville være billigst å kutte utslippene sine eller å kjøpe seg en kvote fra en bedrift i utlandet.

Fasit så langt er at det har vært billigst å skaffe seg kvoter, skriver Dagens Næringsliv (DN) og viser til en ny rapport fra forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Kvotesystemet har ikke bidratt til særlig lavere utslipp av klimagasser fra norske bedrifter, sier en av forskerne bak rapporten, professor Knut Einar Rosendahl ved NMBU.

I den første fasen, 2005-2007, da Norge var bare delvis med i kvotesystemet, ga systemet null reduksjoner i utslippene. Det samme er tilfellet i det ene året forskerne har rukket å analysere av tredje fase, 2013.

– Vi finner noen tendenser til utslippskutt i fase to, men kan ikke fastslå det med sikkerhet, sier Rosendahl til DN. Fase to varte fra 2008 til 2012. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.