Oppfordringen kom fra NHO-direktør Kristin Skogen Lund under et møte mellom regjeringen og arbeidslivets topper mandag.

– Til nå har vi ment at utvidelsen av permitteringsreglene i fjor var riktig, men også tilstrekkelig. Åtte av ti bedrifter bruker ikke maksimalgrensen på 30 uker. Men for noen få bedrifter, der det er en midlertidig svikt i etterspørselen, og hvor de vil ha nytte av å komme tilbake på gammelt nivå, så hadde det vært ønskelig med en viss utvidelse, sier Skogen Lund til NTB.

Oljebransjen presser

I kjølvannet av lønnsoppgjøret i fjor, og som et resultat av et felles brev til regjeringen fra NHO, LO og YS, ble bedriftenes lønnsplikt ved permittering redusert fra 20 til 10 dager, og den maksimale dagpengeperioden utvidet fra 26 til 30 uker.

Så gikk situasjonen fra vondt til verre for den petroleumsbaserte industrien. LO tok i fjor høst til orde for en ytterligere utvidelse, og i løpet av vinteren har også en samlet oljebransje sluttet seg til kravet.

– Det har vært et økende press internt i vår organisasjon, sier Skogen Lund, som ikke ser for seg en utvidelse helt opp til 52 uker.

Velkommen etter

LO mener at oljenedturen tilsier en umiddelbar utvidelse:

– Det er hyggelig at NHO også er kommet til den erkjennelsen. Men det er ille at vi er nødt til å slepe dem etter oss. Hadde dette kommet før, kunne mange oppsigelser ha vært unngått, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NTB.

Et argument mot å utvide bedriftenes adgang til å permittere ansatte, er at det kan føre til uønsket innelåsing i en situasjon der andre deler av næringslivet faktisk trenger frisk arbeidskraft.

– Det er en krevende balansegang, sier Skogen Lund.

– Vi ser ikke innelåsing, men utestenging av arbeidskraft. Resultatet er økt innleie av arbeidskraft, noe norsk næringsliv ikke er tjent med på sikt, sier Kristiansen.

Ansvarlige parter

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke umiddelbart imøtekomme ønsket fra begge de to tungvekterne i norsk arbeidsliv.

– Vi har ikke noe nytt standpunkt. På et møte som dette, er vår rolle å lytte. Så får vi vurdere modeller som sikrer den mobiliteten vi trenger, lød hennes oppsummering etter møtet på Statsministerens kontor mandag ettermiddag.

Solberg sier at partene gikk gjennom den økonomiske situasjonen i forkant av årets lønnsoppgjør – der stigende ledighet danner et bakteppe. Samtidig, midt under møtet, kom meldingen om at hovedindeksen på Oslo Børs pekte ned mer enn 3 prosent.

– Jeg opplever at partene i arbeidslivet er veldig ansvarlige, og at det er oppslutning om frontfagsmodellen. Så det store bildet er at det er et felles løft å komme seg gjennom denne ledighetskrisen og omstillingsutfordringen, sier statsministeren til NTB.

- Merkelig passiv ordning

Den nest største arbeidsgiverorganisasjonen i Norge, Virke, støtter ikke NHO-sjefens oppfordring.

- Å øke permitteringslengden er for meg en merkelig passiv holdning. En slags vente og se-holdning. Under Finanskrisen var dette riktig medisin, men nå er vi på vei inn i en langsiktig og varslet omstilling. Da må vi sørge for at arbeidsmarkedet tilpasser seg den nye situasjonen, sier Vibeke Hammer Madsen i en melding fra organisasjonen mandag kveld.

- Permitteringsregelverket er viktig for at virksomheter kan holde på kompetanse i en midlertidig nedgangsperiode. For å sikre dette er dagens regelverk bra. Men en ytterligere utvidelse vil kunne hindre mobilitet og forsinke omstilling i arbeidslivet. Det er ledige jobber i flere bransjer, og det er viktig å kanalisere ledig arbeidskraft så raskt som mulig dit det er etterspørsel – både for næringslivet og for de som har vært så uheldige å miste jobben.  Det er her vi må sette inn støtet: Få folk raskt over i ny jobb, sier Madsen.

- Vi trenger de gode hodene og vi trenger fleksibel og dynamisk arbeidskraft. Det får vi ikke hvis den blir låst inn i enkelte sektorer. Det er viktig at permitteringsregelverket ikke utvides ytterligere, slik NHO nå foreslår. Det er behov for kompetent arbeidskraft i mange bransjer og mange steder i landet, sier Madsen.

(©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Ser over 80 prosent sannsynlighet for resesjon i Norge  

Analytikere ser ingen rask REC-bedring  

Nå er denne Teslaen historie

Se DNtv: Racer-Ferrari auksjonert for rekordsum

Racer-Ferrari auksjonert for rekordsum
En 1957 Ferrari 335 Sport Scaglietti ble solgt for rekordhøye 32 millioner euro, 305 millioner kroner, på en auksjon i Paris denne helgen. Bilen er en av de mest ikoniske fra motorsportens historie.
01:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.