Såkalte D-numre er midlertidige personnumre for utlendinger, forretningsfolk, asylsøkere eller gjestearbeidere som ikke er i Norge permanent.

Nå sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK at strømmen av arbeidsinnvandrere og asylsøkere gjør at det nå haster med å få kontroll over det store antallet numre.

– Når det gjelder D-nummer, så vil jeg karakterisere det som akilleshælen i den norske identitetsforvaltningen. Der er det 1,5 millioner nummer ute i omløp. Det er bare drøyt 15 prosent av disse som er godt kontrollert av oss i Skatteetaten, sier han.

Skattedirektøren vil ikke si at alle disse numrene nødvendigvis er identiteter myndighetene ikke vet hvem er, men han understreker at de ikke har full oversikt.

– Det er i hvert fall riktig å si at det ikke er god nok kontroll på den store populasjonen av disse D-numrene, sier skattedirektøren til NRK.

Tidligere har det vært flere saker hvor D-nummer blitt misbrukt for å skape en eller flere falske identiteter i Norge. Blant annet ved å skaffe bankkort, pass, førerkort og ulovlig opphold. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Sterke advarsler mot Listhaugs innstrammingsforslag