Amerikanske Goldman Sachs publiserte mandag en analyse av flere land. Banken anslår at det er 50 prosent sjanse for resesjon i Norge innen ett kvartal, og over 80 prosent sjanse for at det skjer innen ett og to år.

1. Hva er resesjon, sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i Norge?

– Teknisk brukes definisjonen resesjon når bruttonasjonal­produktet, bnp, har falt to påfølgende kvartaler. Den definisjonen brukes ofte i økonomiske miljøer. Men jeg ser at Goldman Sachs refererer til negativ årsvekst, at bnp i et kvartal er lavere enn det var ett år tidligere.

2. Hva forbinder folk flest med ordet?

– For folk flest er nok konteksten mer alvorlig. Det betyr nedgangskonjunktur, fall i aksjekurser, økende ledighet og banktap. Ulike definisjoner og bruk av ordet kan skape forvirring. Det er ofte Asia en tenker på. Jeg er forsiktig med å bruke ordet resesjon om norsk økonomi, slik at ikke aktørene i realøkonomien blir skremt.

3. Hva er tegnene på en resesjon?

– USA kom igjennom finanskrisen etter 2008 med en sterk økning av ledigheten, Landene i Europa har nylig hatt det samme. I Norge må vi tilbake til slutten av 1980-tallet. Med slike tilstander nå ville det bli betydelig verre for norsk økonomi. Hvis registrerte ledige hos Nav øker fra 3,5 til fire prosent, boligmarkedet flater ut og bankene øker tapene, blir det mer dramatisk. Rent teknisk kan vi få to kvartaler negativ vekst nå. Men risikoen er ikke veldig stor.

4. Du tror ikke på resesjon i Norge nå?

– Vi må se hvordan fallet i oljeprisene utvikler seg. Men vi vil være varsomme med å varsle norsk resesjon. Vi har fortsatt lav arbeidsledighet og det blir lav lønnsvekst. Hvis bnp teknisk faller to kvartaler på rad er det ikke langt unna. Vi har anslag på en prosent årsvekst i bnp. Ved slutten av året kan det bli nullvekst og dermed lavere bnp enn ventet. Det kan bety fem prosent registrerte arbeidsledige hos Nav, det er mer dramatisk.

5. Tiltak for å motvirke resesjon?

– Vi regner med nullvekst i privat sektor, men relativ sterk vekst i offentlig sektor. Vi må se an oljeprisene og valutakursene. Med fare for sterkt vekst i ledigheten kan staten bruke mer penger. Den kan fravike handlingsregelen for bruk av oljepenger en periode hvis forholdene er etterspørselsdrevet. Norges Bank kan senke renten til null, men jeg tror ikke boliglånsrenten vil følge like mye etter. Og vi må huske at med den norske modellen vil lønnsveksten bli moderat.

 

LES OGSÅ OM:

Ole Robert Reitan: – Vi er kronisk misfornøyde dnPlus

Fastrente i 20 år: Har bundet boligrenten til Rasmus (1) er 21 år dnPlus

Helserangering: Nordnorsk sykehusjumbo dnPlus

 

SE PÅ DNTV: Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen

Se Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen til tilhengerne sine her
Mandag ettermiddag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ut denne videoen på sin facebookprofil for å takke for støtten hun hat fått. Hun benyttet også anledningen til å si at man må ha respekt for hverandre i dabatten.
00:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.