Høyre var det eneste partiet som Frp stemte sammen med i over halvparten av sakene i 2009. Dette året fant de to blåblå sammen ved 52 prosent av avstemningene.

De senere samarbeidspartiene Venstre og KrF stemte sammen med Frp i henholdsvis 40 og 41 prosent av sakene det året. Sentrumskameratene var den gang faktisk mer enige med de rødgrønne; Venstres og KrFs stemmer falt sammen med SV, Ap og Sp-forslagene i henholdsvis 53 og 56 prosent av sakene i sesjonen 2009-2010, ifølge en oversikt nettstedet holderdeord lanserer onsdag.

Ap+H = litt sant

For Frps del gjentok dette mønsteret seg hvert eneste år fram til partiet dannet regjering sammen med Høyre høsten 2013.

Enigheten mellom de to økte noe, og de to blåblå stemte sammen i nesten seks av ti saker i Stortinget disse tre sesjonene.

Går vi tilbake til 2009, var det faktisk en større enighet – målt etter hvor ofte partiene stemte sammen i Stortinget – mellom Høyre og Ap (53 prosent) enn mellom Høyre og Frp (52 prosent).

Ap mer på tvers

Statistikken viser også en forskjell mellom hvordan de to største opposisjonspartiene har oppført seg mot hverandres regjeringsprosjekter.

Fra 2009/2010-2012/2013, stemte Høyre sammen med den rødgrønne Ap, SV og Sp-regjeringen i litt over halvparten av sakene.

Etter at de blåblå inntok regjeringskontorene, har Ap stemt sammen med regjeringspartiene i fire av ti saker.

Ap med Jonas Gahr Støre er med andre ord oftere på tvers med Erna Solbergs (H) mindretallsregjering enn det Erna Solbergs Høyre var med Jens Stoltenbergs (Ap) flertallsregjering.

Utro i sentrum

Hva så med samarbeidspartiene Venstre og KrF, som ifølge de to partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) har «fast følge»?

Under avstemningene i stortingssalen, viser det seg at de to faktisk er et lite hakk mer trofaste mot Høyre/Frp enn de er mot hverandre.

Så langt i denne stortingsperioden har de to stemt sammen i 86 prosent av sakene, og sammen med regjeringspartiene i henholdsvis 88 prosent (KrF) og 89 prosent (V) av sakene.

I 2014/2015 var bildet enda tydeligere. Venstre og KrF stemte sammen i 81 prosent av sakene, og med regjeringen i 86-87 prosent av sakene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.