Nå opphever Oslo tingrett flere vedtak fra Riksskattenemnda og Sentralskattekontoret for storbedrifter som påla 14 familiemedlemmer i rederfamilien Olsen å betale formueskatt på verdier i den Liechtenstein-registerte trusten Ptarmigan.

Striden rundt hvordan 14 medlemmer av skipsrederfamilien Olsen og fire familieselskaper skulle beskattes for sitt forhold til Ptarmigan Trust, en stitelseslignende konstruksjon, går tilbake til 1994. Etter uenighet om en rekke skattevedtak ble stevning ble tatt ut i 2008.

Retten kom til at ingen av familiemedlemmene skulle betale formuesskatt, men avviste kravene fra selskapene AS Quatro, Invento AS, Compagnia la Gomera AS og Firmament AS.

Saken skulle kommet for retten i 2012. Den ble imidertid utsatt da deler av saken hadde en side til EØS-avtalen. Derfor måtte man få en prinsippavgjørelse i Efta-domstolen før en norsk domstol kunne ta opp saken i sin fulle bredde.

 

I oktober 2015 ble retten satt i Oslo tingrett. Petter Olsen og deler av hans familie satt på tilhørerbenken den første dagen. Fred. Olsen valgte å holde seg borte.

Det lange saksforløpet har bidratt til at advokatregningene på begge sider totalt har kommet opp i 23 millioner kroner. Familiemedlemmene og deres selskaper krevde å få refundert de 19 millionene de hadde brukt på saksomkostninger. Retten tilkjente imidlertid de to familiegrenene kun 800.000 kroner hver i dekning av saksomkostninger.

Ettersom de fire Olsen-selskapene tapte sin del av saken ble de dømt til å betale saksomkostninger til Staten på totalt 920.000 kroner.

I løpet av rettssaken sist høst inngikk partene forlik om hvorvidt de begunstigede skulle betale såkalt Nokus-skatt, en særskatt på eierskap i lavskatteland.

Retten skulle også vurdere skatt ilagt etter at Olsen-familien fikk utdeling fra stiftelsen i 2005. I denne delen av skattesaken fikk Olsen-medlemmene kun en delvis seier, slik at beløpet det skulle skattes av ble redusert med knappe seks millioner kroner fordi disse midlene hadde blitt utsatt for dobbeltbeskatning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.