«Det er gledelig at Senatet i USA har godkjent nominasjonen av Sam Heins som ny amerikansk ambassadør til Norge», skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

Samuel D. Heins
Samuel D. Heins
«Velkommen til Oslo», skriver han.

Tsunis droppet

USAs president Barack Obama nominerte menneskerettsadvokaten Samuel D. Heins som ny norgesambassadør i fjor vår.

Norge har vært uten ambassadør fra USA siden Barry B. White reiste hjem i september 2013.

Obama nominerte først forretningsmannen George Tsunis som ny ambassadør, men han forsvant ut av bildet etter en heller pinlig høring i Senatets utenrikskomité der Tsunis avslørte minimale kunnskaper om Norge.

USAs nye ambassadør Samuel D. Heins er 72 år gammel og fra Minnesota. Han jobber som advokat og har også grunnlagt advokatforeningen Minnesota Advocates for Human Rights. Han har også grunnlagt et senter for torturofre.

 

– Æresnordmenn

Med nominasjonen av Heins fortsatte Obama den amerikanske tradisjonen med å gi ambassadørposter til personer som har donert penger til den enhver tid sittende presidenten. I likhet med Tsunis samlet Heins inn betydelige beløp til Obamas valgkamp i 2012, ifølge Minnesota Public Radio. Sammen med sin kone samlet Heins inn over 1 million dollar.

Da Heins overfor en underkomité i Senatet i fjor begrunnet hvorfor nettopp han burde få stillingen i Norge, la han vekt på USAs forhold til Norge.

– Norge har en unik plass i verden, og forholdet til USA er av enorm verdi og betydning. Jeg vil gjøre alt for å styrke vårt betydningsfulle forhold. Vi fra Minnesota er glade for å tenke på oss selv som æresnordmenn, sa han til komiteen, ifølge Minnesota-avisa Star Tribune.

Det er foreløpig ikke kjent når Heins ankommer Norge.

Senatet har nå også godkjent iranskfødte Azita Raji fra California som ny amerikansk ambassadør til Sverige. (©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Utelukker ikke nye Aker Solutions-kutt

Avinor skeptisk til flypassasjeravgift

Tobakksgigant: – Frarøvelse av eiendom

Se DNtv: Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.