– Vi har ikke gettoer i Norge, sa Solberg da hun talte på kommuneorganisasjonen KS' landsting i Kristiansand tirsdag.

Statsminister ga uttrykk for at norsk integreringspolitikk har vært ganske vellykket, stikk i strid med inntrykket som den generelle mediedekningen kanskje etterlater seg.

– Norge er ganske gode på integrering. Selv om vi ønsker enda bedre resultater, så skal vi ikke snakke ned eget integreringsarbeid, sa Solberg.

Takker kommunene

For et halvt år siden oppfordret Frp-leder og finansminister Siv Jensen kommunene til å si nei til å bosette flere flyktninger.

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger, sa Jensen ifølge TV 2 under partiets valgkampåpning i Ålesund.

Fra statsminister Erna Solberg (H) var budskapet til kommunene tirsdag et ganske annet.

– Jeg har lyst til å takke dere for rekordtall for bosetning. Norge er summen av norske kommuner. Sier vi ja til at noen skal være her, så skal de altså også være i en kommune, sa Solberg. Hun la til det er «utrolig viktig» at kommunene stiller opp og bidrar til økt bosetting.

– Men jeg er fullstendig klar over at dette er krevende, erkjente statsministeren.

Ikke fullt ut

Nok en gang avviste statsministeren at det er på tale å kompensere kommunene fullt ut for utgiftene de har til integrering.

I stedet tok hun dagens system i forsvar og viste til at kommuner som lykkes, blir premiert ved at ubrukte statlige midler til integrering ikke trekkes tilbake.

– Det er viktig å innse at integrering ikke bare er et ansvar for kommunene og staten. Dette er en samfunnsoppgave, sa Solberg og la til at det er avgjørende å unngå utenforskap, også blant nyankomne.

– Utenforskap er på mange måter det sosiale klimaproblemet i Norge. Og det er ikke enkelt å gjøre noe med det. En del av vår velferd er bygd på høy effektivitet og god kompetanse. Det gjør det vanskelig å komme inn fra sidelinjen. Vi må bli mindre A4-orientert og bedre på skreddersøm, sa statsministeren, som gjentok oppfordringen til arbeidslivet om å ansette personer med hull i CV-en.

– Det samme gjelder dem som kommer utenfra, og som skal bli en del av vårt samfunn, sa Solberg, som blant annet varslet at arbeidserfaring vil stå mer sentralt når regjeringen nå utreder endringer i introduksjonsprogrammet.

Les også på DN.no:

Russland og Tyrkia i ordkrig om Syria

Oljeproduksjon fryses etter toppmøte

«Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet»

Svakeste vekst i norsk økonomi på syv år  

Se DNtv:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.