En beregning som nylig ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet JAMA, viser at det i gjennomsnitt går med 121 minutter til en konsultasjon hos legen, skriver Dagsavisen. Av denne tiden går 37 minutter til reise, 20 minutter til direkte kontakt med legen og 64 minutter til venting, registrering og annet.

Forsker Berit Bringedal ved Legeforskningsinstituttet mener tallene kan overføres til norske forhold. Hun presenterer et regnestykke der den samlede tidskostnaden for fastlegebesøk i Norge er på 19 millioner timer i året:

– Med en gjennomsnittlig timelønn i Norge på 280 kroner, kan den samlede reise- og ventetidskostnaden være opp mot 5 milliarder kroner – hvis man regner det om i tapt arbeidsfortjeneste, sier Bringedal til Dagsavisen.

Hun peker på bedre utnyttelse av teknologi og pakkeforløp for kreftbehandling som tiltak for å redusere tidsbruken. Dessuten mener hun mye kan utrettes med mer effektiv logistikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedsutviklingen på DN Investor