Dette fremgår av nye tall fra Helsedirektoratets datasamling, Nasjonalt kvalitetsindikatorsystem. Her gjør direktoratet sammenligninger av ulike helsetjenester i Norge.

Oslo har flere reinnleggelser av personer over 67 år enn noen andre fylker. Det er reinnleggelser innen 30 dager som måles.

Men også om man sammenligner med alle landets kommuner, er Oslo i jumbo-klasse. Bare åtte av landets 428 kommuner har like høy eller høyere andel reinnleggelser enn Oslo. Disse åtte er Vadsø, Elverum, Engerdal, Odda, Vaksdal, Voss, Namsos og Rakkestad.

Mens Oslo på topp har 18,3 prosent reinnleggelser, har Aust-Agder færrest, med 14,5 prosent. Landsgjennomsnittet er 15,3 prosent.

Ønsker ikke pekelek

Helseminister Bent Høie sier både Oslo kommune og sykehusene i Oslo må gå i seg selv og finne ut hvorfor de skiller seg ut.

– Å bare skille seg ut, uten å gjøre noe med det, er ikke aktuelt, sier han.

Årsaken til reinnleggelser av eldre kan både skyldes at kommunen ikke har godt nok mottaksapparat for utskrivingsklare pasienter, og at sykehusene skriver ut for syke pasienter, eller at samarbeidet ikke fungerer.

– Det kan være at Høyre-byrådet i Oslo før valget ikke gjorde god nok jobb med å bygge ut kommunens mottaksapparat?

– Det er umulig nå å vite om årsaken ligger i Oslo kommune, i sykehusene eller i samarbeidet – eller alle steder. Det må de selv diskutere.

Høie sier han for ofte opplever noe han kaller «peke-leken».

- Å bare peke på hverandre er en dårlig løsning. Det skjer altfor ofte at man begynner denne «peke-leken». Det er ikke bra, pekeleken bringer oss ikke fremover. Man må finne ut hva som er årsaken, sier Høie.

Høie sier poenget med dataene fra Nasjonalt kvalitetsindikatorsystem i Helsedirektoratet nettopp er at institusjonene skal ha noe å sammenligne med, for å forbedre seg selv.

Ved Oslo universitetssykehus ligger andelen reinnleggelser såvidt over landsgjennomsnitt, mens andelen reinnleggelser ved Lovisenberg, Diakonhjemmet og Akershus Universitetssykehus, som delvis også dekker Oslo, trekker opp.

- Stor belastning

- Vi må gjøre det vi kan for å forbedre situasjonen med «svingdørpasienter» i Oslo. Eldre som opplever å bli sendt hit og dit utsettes for en stor belastning, sier helsebyråd Inga Marte Thorkildsen i Oslo.

Hun lover at Oslo  skal være konstruktive hele veien og ikke gå inn i noen «peke-lek».

- Nå vil vi skaffe oss bedre kunnskap  om hva reinnleggelsene skyldes, siden det er mye vi ikke vet.  Derfor deltar Oslo i et forskningsprosjekt om dette. Vi håper også at helsehusene som kom i full drift fra 1. januar  og Kommunal Akutt Døgnenhet  kan gjøre situasjonen bedre, sier Torkildsen.

Hun varsler også videre oppbygging  av hjemmetjenestene i bydelene med kompetanseøkning og tverrfaglig samarbeid som tiltak  som kan bidra.

 

Les også: Denne algoritmen skal forlenge livet ditt


- Dette er helt spinnvilt altså  

Se DNtv:

Konserndirektør Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag:

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.