Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) må nok en gang svare på spørsmål om Statoils utbetaling av 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola - som kun eksisterer på papiret.

– Statsråden har sagt han ikke ser på det som sitt ansvar å følge de enorme pengestrømmene som er blitt utbetalt til tilsynelatende ingenting i Angola, sier Jette F. Christensen (Ap), medlem i kontrollkomiteen.

Siden 2012 har Statoil betalt 420 millioner kroner til et forsknings- og teknologisenter i regi av Angolas statseide oljeselskap, Sonangol. Problemet er bare at ingen kan dokumentere at senteret faktisk eksisterer.

Hyret egen advokat

Nå vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ha svar fra Tord Lien på fire nye spørsmål.

Har departementet vært orientert om den aktuelle budprosessen i 2012, betalingene til sosiale prosjekter i forbindelse med den – herunder et teknologisenter – og hvordan ble departementet i så fall orientert om det?

Har dette vært tema i eierskapsdialogen mellom departementet og Statoil, og i så fall når?

Har prosessen og utbetalingene vært tema for drøftelser i andre møter eller fora mellom Statoil og departementet?

Komiteen ber om å få oversendt alle relevante opplysninger om saken mellom departementet og Statoil.

Lien sier han vil svare

– Jeg har ennå ikke fått det omtalte brevet fra komiteen. Når jeg har mottatt det vil jeg besvare det på vanlig måte, skriver Lien i en epost.

Årsaken til at Lien må svare for seg, er at statens eierandel på 67 prosent i Statoil administreres av Olje- og energidepartementet.

– Vi har bedt om svar på hvilken annen måte Lien vil se til at vedtaket om antikorrupsjon blir fulgt opp. Han har nevnt eierskapsdialogen som virkemiddel. Vi ønsker å vite på hvilken måte han har brukt den, om han er blitt orientert om situasjonen og når han eventuelt har tatt den opp selv etter pressens avsløringer, sier Christensen.

Lien hyret advokatfirmaet BA-HR sist han svarte på kontrollkomiteens spørsmål om Angola. Komiteen ønsket da å få tilsendt vurderingene til de fire advokatfirmaene Statoil har brukt i Angola-saken.

BA-HR konkluderte med at Statoils styre «ikke er rettslig pliktet til å utlevere til departementet de juridiske vurderingene Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsker (...).»

Aner ikke hvor pengene er blitt av

Over flere år har Statoil engasjert fire eksterne advokatfirmaer for å kontrollere overføringene på flere hundre millioner kroner til Angola.

Statoil vet ikke hvor det er blitt av 715 millioner kroner det har betalt inn til sosiale bidrag via oljeselskapet Sonangol i Angola. Her er informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil. Foto: Aleksander Nordahl
Statoil vet ikke hvor det er blitt av 715 millioner kroner det har betalt inn til sosiale bidrag via oljeselskapet Sonangol i Angola. Her er informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Advokatfirmaet Wiersholm har hjulpet Statoil med det norske lovverket, Covington & Burling LLP med amerikansk og engelsk lov. Joseph Warin hos Gibson Dunn, som tidligere jobbet med Statoils korrupsjonsskandale i Iran-Horton-saken, har vurdert utbetalingene til forskningssenteret, mens Vieira de Almeida & Associados har sett på angolansk lov.

Statoil har til sammen utbetalt 715 millioner kroner til «sosiale bidrag» i Angola. Selskapets informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen har tidligere innrømmet overfor Dagens Næringsliv at selskapet ikke aner hvor pengene er gått hen.

 

Les også:

Europa etter påsken dnPlus

Store penger i mikrobrygg dnPlus  

Krever tilbakebetaling fra Westerdals (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.