Ved midnatt mellom lørdag og søndag går fristen ut for partene i lønnsoppgjøret i industrien. Hvis ikke riksmekleren klarer å finne frem til en løsning både arbeidsgiverne og arbeidstagerne i det såkalte frontfaget kan akseptere, tas 26.000 arbeidstagere i mer enn 800 virksomheter ut i streik.

Blant disse er oljeleverandørbedriften Aibel, hvor mer enn 600 ansatte blir tatt ut ved en streik. For administrerende direktør Jan Skogseth passer det usedvanlig dårlig.

– Tidspunktet er det verst tenkelige, sier Skogseth til DN.

Han viser til at en streik kan få direkte konsekvenser for oppstarten av Johan Sverdrup-prosjektet.

– Dramatisk

Aibel er tildelt kontrakten på rundt åtte milliarder kroner for prosjektering, innkjøp og bygging av dekket til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. På det meste skal prosjektet gi arbeid til mer enn 3000 ansatte, ifølge Aibel, og det er et kjærkomment prosjekt i en tid det er langt mellom oppdragene i leverandørindustrien.

– Konsekvensen av en streik nå er dramatisk negativ. Industrien sliter nok allerede, og vi trenger ikke det i tillegg, sier Skogseth.

På Thon hotell Opera i Oslo sitter administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet i innspurten av meglingen.

En streik trer i kraft fra søndagmorgen klokken 06.00. Her er listen over hvilke bedrifter som er tatt ut.

– Dette er en henstilling fra meg om å komme til enighet, sier Skogseth.

Informasjonssjef i Fellesforbundet, Vidar Grønli, viser til at dette dreier seg om en lovlig arbeidskonflikt hvor streik er en mulig konsekvens. Han minner om at det ikke bare er opp til arbeidstagersiden å bidra til å unngå streik.

Kan sende brev

Skogseth har statistikken på sin side når han håper på en enighet. Aldri tidligere har meglingen i frontfaget endt med streik.

Det var riktig nok streik i frontfaget i 1996, men det var etter at Fellesforbundets medlemmer ved uravstemning sa nei til et fremmeklet forslag. Også i 2000 ble det streik etter uravstemning, den gangen i et samordnet oppgjør mellom LO og NHO.

Les hele avisen.

I årets oppgjør er det flere punkter hvor partene har stått langt fra hverandre. Størst oppmerksomhet har det vært om Fellesforbundets krav om pensjon fra første krone. Norsk Industri, sammen med resten av NHO har blankt avvist å forhandle om pensjon i dette oppgjøret, og har fastslått at det også er uaktuelt å gå med på å sende et felles brev til regjeringen om for eksempel en lovendring for å innfri pensjonskravet.

Etter det DN forstår kan det tenkes at Norsk Industri likevel vil fire, slik at partene i innspurten sender et felles brev til regjeringen der de ber om en lovendring.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.