Regjeringen reduserer blant annet kravet fra fire til tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. Det framgår av lovforslaget om asylinnstramminger ble lagt frem av Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse tirsdag (se faktaboks nederst i saken).

- Vi lever i en tid der folkevandring må forventes å fortsette i mange år fremover. Vi må føre en asylpolitikk som er bærekraftig, som sikrer den norske velferdsmodellen og som gjør at vi kan lykkes med integreringen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Strengere

Likevel blir reglene langt strengere enn de er nå, ikke minst fordi det såkalte underholdskravet skjerpes. Dette innebærer at innvandreren skal kunne forsørge familien fra dag én før den kan hentes til Norge.

Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug under en pressekonferanse om endringer i utlendingsloven tirsdag.Foto: Cornelius Poppe /
Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug under en pressekonferanse om endringer i utlendingsloven tirsdag.Foto: Cornelius Poppe / (Foto: NTB scanpix)
 

Listhaug har høstet kritikk fra opposisjonen på Stortinget og en rekke høringsinstanser for de 40 innstrammingsforslagene hun la fram i romjula. Nå har det 150 sider lange dokumentet vært på høring, og regjeringen har konkludert med et lovforslag som legges fram i statsråd i dag.

- Situasjonen er svært uforutsigbar og det kan åpne seg nye migrasjonsruter raskt. Jobben med å tilpasse lovverket til en situasjon med svært høyt migrasjonspress mot Europa må gjøres nå, sier Listhaug. 

- Store utfordringer

Migrasjonspresset på Europa er høyere i 2016 enn på samme tid i 2015. Ankomstene til Norge hittil i år har vært lave, blant annet fordi det nå er grensekontroll i Norge og andre land, men Regjeringen kan ikke legge til grunn at dette er en situasjon som vil vare, ifølge en pressemelding i forbindelse med innstrammingsforslagene.

I fjor på denne tiden gikk asylankomstene ned og asylmottak ble lagt ned. På høsten økte tilstrømningen betydelig og medførte at antallet asylsøkere var tre ganger så høyt i 2015 som i et normalår, ifølge meldingen.

- Norge og Europa står overfor store migrasjonsutfordringer. En bred og realistisk tilnærming er nødvendig for å sikre at asylsystemet fungerer godt. I starten av mai vil vi også fremme en integreringsmelding for å belyse hva som gjøres for å sikre god integrering av dem som har krav på opphold, sier Solberg.

Det ble registret 31 145 asylsøknader i Norge i fjor.

Les også på DN.no:

Snart kommer EU-asylantene til Norge  

Innvandrere som stryker i norsk kan miste støtte  

Avviser agenda mot Listhaug dnPlus  (DN+)

Ny innskjerping: Regjeringen vil ha 9.000 tvangsreturer i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fått med deg denne? Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim mener innvandringsministeren er flinkere til å provosere enn å reformere

 
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim mener innvandringsministeren er flinkere til å provosere enn å reformere
- Sylvi Listhaug har blitt et argument i seg selv for å ikke støtte forslagene hun kommer med.
04:06
Publisert: