Et representantforslag om å utvide straffansvaret for bedrifter ble overlevert til Stortinget like før påske og skal behandles i justiskomiteen i løpet av våren.

– Vi ønsker å gjøre selskapene ansvarlige for handlinger som blir begått av mellommenn, sier Michael Tetzschner til NTB.

Forslaget bygger på Bribery Act 2010 fra Storbritannia, som regnes som det mest moderne antikorrupsjonsregelverket i Europa, og innebærer at selskaper må ta ansvar ikke bare for egne handlinger, men også for handlinger utført av andre med ulik tilknytning til selskapene.

Les også: Økokrim: Korrupsjonsloven er for svak

Det vil hindre at selskaper gjemmer seg bak mellommenn i utlandet som betaler bestikkelser, mener Tetzschner, som slik vil skyve bevisbyrden over på selskapene. Det vil gi større aktsomhet i bedriftene for hva mellommennene foretar seg, mener han.

– Dersom man ikke kan bevise at man har vært aktsom og i god tro, bør man kunne bli stilt til ansvar for det mellommennene gjør, sier han.

I dag kan norske selskaper bare straffes for korrupsjonshandlinger som er begått av noen som handlet på vegne av foretaket. Etter norsk rett innebærer dette i praksis at den som handler, må ha en relativt nær tilknytning til selskapet for at dette kan straffes.

ølg markedet på DN Investor

Les også: 150 mister jobben i Rolls-Royce i Norge

Mistet 4000 kunder etter offshore-endringer

DNB varsler om milliard-effekt i regnskapet

Se DNtv:
Besøket til Bronx gikk ikke som planlagt for Ted Cruz
Den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz har opplevd medgang i det siste. Men da han besøkte bydelen Bronx i New York dagen derpå, fikk han oppleve at det ikke bare er hans motkandidat Donald Trump som tiltrekker seg demonstranter.
00:49
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.