Den store framveksten av delings- og byttetjenester har gjort det nødvendig for skatteetaten å informere om hvordan inntekter fra denne virksomheten skal føres i selvangivelsen:

– Vi er opptatt av å ha et så enkelt regelverk som mulig. Derfor er det ingen egne skatteregler for delingsøkonomien. For å gjøre det enkelt å finne ut hva som gjelder for deg og din aktivitet, har vi samlet relevant informasjon om regelverket på skatteetatens nettsider, sier seksjonssjef Lene Solberg til NTB.

De største delingsinntektene kommer fra utleie av hele eller deler av bolig, men også deling av bil, båt eller bruksgjenstander kan etter hvert bli til summer som skal inn i selvangivelsen. Skatteetaten bruker ordet «enkelt», men helt enkelt er det egentlig ikke.

Hovedregel

All inntekt er i utgangspunktet skattepliktig:

– Det er tommelfingerregelen, sier Solberg.

Men så er det mange unntak, og det gjelder å holde tunga rett i munnen, særlig når det gjelder utleie av bolig og fritidsbolig. Hvis dette er arealer man ikke benytter selv, er det alltid skattepliktig. Hvis du leier ut fritidsbolig du bruker selv, kan du tjene inntil 10.000 kroner i året per fritidsbolig skattefritt. Det vil si 10.000 kroner ganger tre, inntil 30.000 kroner i året, hvis du leier ut leiligheten i Spania, hytta ved sjøen og hytta på fjellet.

Leier du ut mindre enn halvparten av egen bolig, er det skattefritt, såframt utleieverdien av det du leier ut er mindre enn utleieverdien av delen du bor i selv.

Ny jobb

Reglene for utleie av deler av egen bolig gjør at tjenester à la Airbnb i utgangspunktet blir skattefrie: Man leier ut en mindre del av egen bolig. Men hvis man gjør det til såpass høy pris og så ofte at inntektene overstiger verdien av å leie ut eget boareal i huset, da må det betales skatt. For de fleste skal det ganske mye til for å overskride grensen der, da blir det omtrent som om man driver et minihotell.

Andre delingstjenester kan også bli som en ny jobb å regne hvis de tar stor plass i hverdagen. Hvis man arrangerer middagsselskaper og tar 500 kroner per gjest flere ganger i uka, driver man i praksis kafé og bør registrere seg som selvstendig næringsdrivende i stedet.

Skatteetaten anbefaler å ta kontakt med dem om man er i tvil.

Varsler

Ved utleie av bil, klær, verktøy eller andre gjenstander kan man ha utleieinntekter på maksimalt 10.000 kroner samlet uten å betale skatt. Det er også et krav at man bruker disse gjenstandene selv. Det høres kanskje uoppnåelig ut å tjene over 10.000 kroner på å leie ut drillen og tilhengeren, men slike leietjenester vokser i omfang.

Daglig leder Christer Hansen Eriksen var med på å skape delingstjenesten leieting.no i november. Allerede etter et halvt år har flere av deres brukere tippet 10.000-kronersgrensen i inntekter. Det skjer fort hvis man for eksempel leier ut bunaden sin for en tusenlapp om gangen.

– Vi varsler dem om at de har gått over grensen og at det skal meldes som inntekt. På sikt får vi kanskje en ordning med automatisk rapportering til skattemyndighetene, for dette kommer nok til å øke i omfang. Delingstjenester er ikke en kortvarig trend, det vokser hele tiden, sier Hansen Eriksen.

Les også:

Åpner for netthandel uten BankID

- Hun er en frihetskjemper

- Åpenbart at lønnspakken ikke samsvarer med jobben som er gjort

Fått med deg denne?

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.