Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at kommunene i 2015 rapporterte inn en omdisponering som var 1.056 mål større enn i 2014 – stikk i strid med Stortingets mål om innskjerping av jordvernet. Men den faktiske nedbyggingen av jord var betydelig større, skriver Nationen.

I Voss kommune ble bare én firedel av jordtapet i 2015 bokført, ifølge avisen. Offisielt er Voss bokført med en omdisponering på 14 mål dyrket jord, mens det i kommuneplanen ble gitt grønt lys for utbygging på ytterligere 39 mål.

Ikke registrert

– Om en skal hegne om den dyrkede jorden vi har her i landet, er det viktig at statistikken er til å stole på og en tar med det som faktisk blir bygget ned. Slik kravene til rapportering er i dag, går betydelige areal tapt uten at de blir registrert, sier Anders Gjøstein, avdelingsleder for næring i Voss kommune.

Han påpeker at Fylkesmannen ikke krever reguleringsplan for utbygging av fire boliger eller mindre, og at mange utbyggere derfor legger seg på det nivået. Bare utbygginger på reguleringsplannivå blir rapportert inn i statistikken.

– Vi er klar over at det er et hull der, og vi har tatt det opp med SSB. Vi vil nå undersøke omfanget av en slik praksis på landsbasis, sier seksjonssjef Aud-Ingrid Krefting i Landbruksdirektoratet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Organisasjon: – Jordvernet svekket med ny regjering (2015)

Statistikken lyver dnPlus  (2014) (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor