- Det er ganske tydelig at det er falsk, sier kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skatteetaten til Dagens Næringsliv.

En rekke mottakere, inkludert undertegnede, fikk mandag beskjed via e-post at "Skatteetaten" ønsker bekreftelse på identifikasjon, som kopi av pass, bank- eller førerkort tilsendt per e-post.

Forespørselen er til forskjell fra andre svindelforsøk svært forseggjort, på prikkfri norsk og med Skatteetatens domener for e-post-innsendelse.

Skatteetaten ber imidlertid aldri om identifisering via e-post, men via sikre kanaler som Altinn.no og idporten.no, understreker Rist.

Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver.
Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver. (Foto: Skatteetaten)

Ellers foregår også id-kontroll ved personlig oppmøte, ifølge henne.

- Skatteetaten vil aldri be om kopi av pass, førerkort eller andre personsensitiv informasjon via e-post. All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere som omfatter personsensitiv opplysninger skjer innlogget via Altinn", sier kommunikasjonsrådgiveren.

Tidspunktet for den utsendte e-posten er neppe tilfeldig ettersom fristen for innlevering av ligningen for 2015 er like om hjørnet.

Om fem dager, 30. april,  er siste mulighet for endringer og søknad om utsettelse.

- ALDRI ID PÅ E-POST. Her er e-posten som ber mottakerne sende kopi av ID til Skatteetaten, med skatteetatens norske domene. Faksimile: gmail.com
- ALDRI ID PÅ E-POST. Her er e-posten som ber mottakerne sende kopi av ID til Skatteetaten, med skatteetatens norske domene. Faksimile: gmail.com

Rist, som fikk flere publikumshenvendelser om saken da DN var i kontakt, vil umiddlebart ta forholdet opp med Skatteetatens sikkerhetsansvarlig.

Hun bekrefter at etaten tidvis er gjenstand for misbruk i forbindelse med svindelforsøk.

"Skatteetaten ser alvorlig på slike svindelforsøk og har politianmeldt flere tidligere utsendelser", heter det i en pressemelding fra Skatteetaten mandag ettermiddag.

Skatteetatens svartjeneste via facebook er også klar i sin tale på DNs henvendelse;

"Dette er et forsøk på svindel. 

Skatteetaten vil aldri be om kredittkortnummer eller bankkortnummer på e-post. Vi vil heller ikke be om kopi av pass, førerkort, kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, bankutskrift eller kontonummer via e-post.

All elektronisk dialog med Skatteetaten gjør du innlogget i Altinn.

Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg. Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten.

Det er fint om du kan videresende e-posten til phishing@skatteetaten.no slik at vår sikkerhetsavdeling får sett på dette. Husk å slette e-posten etterpå."

 

Les også: Seerne rømmer «Senkveld»

Statoil inn i tysk havvind-prosjekt til 11 milliarder

Goldman Sachs vil ha pengene dine

Se DNtv:
Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:

Teslagründeren blir målløs når han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: - Vel, eh...
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
01:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.