130.000 nordmenn var arbeidsløse i februar (gjennomsnitt av januar-mars), dette tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), lagt frem av Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

Dette er omtrent som i november ifjor, opplyser SSB.

På forhånd var det ventet en uendret ledighetsrate på 4,8 prosent.

Norges Bank venter en gjennnomsnittlig AKU-ledighet på 4,6 prosent i år.

SSB opplyser også at AKU-ledigheten i januar er justert ned fra 4,8 prosent til 4,7 prosent.

- Ikke brudd i trenden

- Vi var overrasket over at ledigheten økte forrige måned, så det at den korrigerer ned nå er litt betryggende, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at disse tallene ofte svinger fra måned til måned, men at arbeidsledigheten har vist en jevnt stigende trend siden mai 2014.

- Det er ikke noe brudd i trenden. Tallene i seg selv er bedre enn ventet men usikkerheten er stor, sier han til DN.

- Arbeidsstyrken i Norge krymper, og ledigheten vil stige videre i rykk og napp, anslår han.

- Tallene vi ser i dag viser et ledighetsnivå som er høyt, særlig ettersom normal ledighet ligger på 3,2 prosent når alt er i vater i norsk økonomi. Når AKU-ledigheten da er såpass mye høyere enn vanlig er det et uttrykk for at det er mye ledig kapasitet i økonomien, sier Gonsholt Hov.

Høye nivåer

Siden sommeren 2014 har AKU-ledigheten økt med over 40.000 personer.

Ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets har denne oppgangen vært helt i tråd med antall oppsigelser og ledige stillinger.

-  Antall oppsigelser og permitteringsvarsler har nemlig tatt seg opp til høye nivåer, mens antall ledige stillinger har trendet nedover. Denne nedgangen har også vært bredt basert, og viser at bedriftene nå er forsiktige med å ansette, skriver han i torsdagens morgenrapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Pent vær og pensjonsendring løfter Gjensidige

Frykter ikke lenger katastrofepriser for olje

- Jobber tett med de kundene som er rammet hardest

Har du fått med deg denne?

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert: