– Det er ikke akseptabelt at Miljøpartiet De Grønne (MDG) saboterer hverken Fornebu-bane eller ny E18. MDGs Lan Marie Nguyen Berg sa i valgkampen at det ikke skulle bygges én meter ny asfalt, sier samferdselsminister Solvik-Olsen som lover at hun ikke får viljen sin.

Han mener det er viktig både for bydelen, for Oslo og for hele landet at det kommer ny bane som knytter Fornebu-området til Oslo sentrum.Derfor har departementet nå sendt brev til både byrådet i Oslo og til Akershus fylkeskommune der det kreves en redegjørelse for status og fremdrift i prosjektet.

Fornebu-banen er «et viktig prosjekt for regjeringen og derfor viktig at det holdes god fremdrift», heter det i brevet.

Klart snart?

– Vi deler samferdselsministerens utålmodighet, men innerst inne tror jeg Solvik-Olsen også mener det er lurt å sikre at utbyggingen blir gjort på lovlig måte, sier byråd Nguyen Berg.

Hun fastholder at det er Akershus’ krav om å eie en del av banen som er hovedproblemet.

– Det tvinger i praksis Oslo til å omorganisere hvordan vi bygger ut kollektivprosjekter. Dette er krevende, men vi er i dialog og regner med å lande en beslutning i løpet av kort tid, sier hun.

Kritikk

DN har tidligere omtalt konflikten mellom Oslo og Akershus om Fornebu­-baneløsning, likeens Obos-direktør Daniel K. Sirajs kritikk og bekymring for at bygging av tusenvis av nye boliger i Fornebu-området kan bli flere år forsinket på grunn av manglende kommunikasjonsløsning.

– Vi avventer svar på brevet, og håper problemene løser seg. Hvis ikke kan jeg ikke utelukke bruk av statlig reguleringsplan, sier statsråden.

Når samfunnsmessig viktige utbyggings- eller anleggshensyn krever det, har staten mulighet til å gripe inn og overstyre planer kommuner vanligvis avgjør.

Enighet mellom fylkene om bane er likevel statsrådens førstevalg.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.