Tirsdag kunngjorde FNs generalsekretær Ban Ki-moon at han vil be hovedforsamlingen om å utnevne den tidligere SV-lederen som ny sjef av FNs miljøprogram UNEP.

DN sprakk nyheten tidligere i uken basert på anonyme kilder.

-Med forbehold om at jeg faktisk blir utnevnt: Det føles veldig godt! Miljø og klima har vært en kampsak hele mitt politiske liv. Det er ingenting jeg er mer engasjert i, sier Solheim til DN.

Solheim er i dag leder for OECDs utviklingskomité i Paris. Dersom han får jobben, vil han trekke større veksler på næringslivet som ny FN-topp.

-Vi må følge de store pengestrømmene, og de skjer i næringslivet og privat sektor. Vi må sørge for at investeringene går i grønn retning. Samarbeidet med finans, forsikring og statlige fond vil bli viktig fremover, sier Solheim.

Sparket i 2012

Solheim ser det ironiske i at hans eget parti med leder Audun Lysbakken i spissen kastet ham som norsk miljøvernminister og utviklingsminister i 2012 mens han nå altså blir hele FNs miljøsjef.

-Jeg må bare takke Audun. Hadde ikke han sparket meg ut, hadde jeg ikke kommet til OECD. Hadde jeg ikke kommet dit, hadde jeg ikke vært aktuell for denne nye jobben. I ettertid har det vært til gavn for meg og forhåpentlig for verdens miljø, sier Solheim.

Lysbakken ønsker Solheim lykke til.

- SV utnevnte Erik til både miljø og utviklingsminister, og han var statsråd for oss i seks år. Vi er veldig stolte av ham, og har håpet at han skulle få denne jobben. Han er riktig mann for UNEP, sier Lysbakken.

 

Vil skape global «can do»-holdning

Erik Solheim er optimist på kloden og klimaets vegne.

-Jeg har et veldig enkelt syn: Med politisk vilje kan vi få til fantastiske ting, sier Solheim.

Selv om Solheim selv avventer at innstillingen blir vedtatt, venter mange i det politiske Norge ikke med gratulasjonene.

- UNEP får en leder med stort engasjement, lang erfaring og dyp innsikt i miljø- og utviklingsspørsmål. Jeg ser fram til å samarbeide nært med Solheim i hans nye jobb, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Solheim sier han vil skape en global «can do»-holdning som miljøsjef.

-Det må nytte å være optimist. Vi skal støtte og bistå medlemslandene, men det er landene selv som må sørge for handling. UNEP kan ikke redusere forurensingen i Kina eller bevare ulv og bjørn i Norge, sier Solheim.

Hovedkvarter i Kenya

FNs miljøprogram har hovedkvarter i Kenya, og ledes i dag av tyskeren Achim Steiner.

UNEP koordinerer FNs miljøaktiviteter, jobber for bærekraftig utvikling og bistår utviklingsland med å innføre miljøvennlig politikk.

Sammen med Verdens meteorologiorganisasjonen etablerte UNEP i 1988 FNs klimapanel (IPCC), som utgir de toneangivende rapportene om klimaendringene.

I lys av disse rapportene har flere land etterlyst reformer av UNEP. Frankrike, som var vertskap for fjorårets klimaforhandlinger, har lenge ønsket en mer slagferdig organisasjon som kan sette utvikling og miljø på dagsorden.

- FN må hele tiden reformere seg

Behovet har ikke minsket etter Paris-avtalen, hvor landene formulerte ambisiøse utslippsmål, og innførselen av nye bærekraftsmål.

Selv sier Solheim dette om behovet for reformer:

-Jeg er stor tilhenger av general Grant. Han vant den amerikanske borgerkrigen ved å utnytte de styrkene han hadde til rådighet, og ikke snu opp ned på organisasjonen eller rope om mer ressurser. FN må hele tiden reformere seg, men vi må ikke glemme det viktigste jobben.

Tidligere på dagen innstilte Ban Patricia Espinosa som ny klimasjef i FN. Espinosa er tidligere utenriksminister i Mexico og mangeårig diplomat.

Les også: Erik Solheim blir FN-topp

 
Fra FN til markedet dnPlus  (DN+)

I all klimadiskresjon dnPlus  (DN+)

LES OGSÅ OM:

Stor oversikt: Kjedene kundene liker minst dnPlus (+)

40 prosent blir uføre: – Jeg liker ikke meg selv slik jeg er nå dnPlus (+)

 

 

SE PÅ DNTV:

Nå kan du lukeparkere fra mobilen uten å sitte i bilen
Se her
00:26
Publisert:

Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.