Det var i 2007 Ikea solgte eiendommer til seg selv. Bakgrunnen for saken var en omorganisering i den norske delen av konsernet, etter en modell fra advokatfirmaene Deloitte og PwC.

Som en konsekvens av salgene, der Ikea kjøpte tilbake eiendommene med et lån fra konsernets internbank, krevde Ikea Handel & Eiendom fradrag for renter på nær 440 millioner kroner fra 2008 til 2012.

Skatt Øst fattet vedtak i 2013 der det nektet fradrag for rentene og mente omstruktureringen fremsto som «urimelig og unaturlig». Det mente det også var snakk om «illojal skatteplanlegging». Ikea tapte i tingretten, som konkluderte med at det ikke var noen «forretningsmessig fornuftig egenverdi ved lånearrangementet utover å spare skatt».

Lagmannsretten avsa dom i saken i februar i år. Da konkluderte ankedomstolen med at selv om det også lå forretningsmessige motiver til grunn for restruktureringen, var «måten restruktureringen ble gjennomført på, bare var skattemessig motivert».

I lagmannsretten argumenterte Ikeas advokat Bettina Banoun for at skattemyndighetene forsøkte å bruke en hjemmel for å begrense rentefritak som ikke kom på plass før i 2014.

Saken ble anket til Høyesterett og den har nå sluppet inn til behandling. Det har ikke lyktes DN å få noen kommentar fra advokat Banoun onsdag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.