CHC Group, den børsnoterte gruppen bak norske CHC Helikopter Service AS, har begjært konkursbeskyttelse under Chapter 11-avsnittet av amerikansk konkurslovgivning.

Det skriver Reuters.

13 personer mistet livet da et helikopter fra CHC styrtet ved Turøy forrige fredag. Helikopteret var på vei fra oljeplattformen Gullfaks B, som drives av Statoil, i Nordsjøen til Bergen lufthavn, Flesland. Helikopteret styrtet etter at rotoren løsnet.

Produsenten Airbus har nå satt alle helikoptre av samme modell på bakken.

CHC Group har lenge slitt økonomisk. Som mange andre virksomheter som jobber tett opp mot oljeindustrien, har også CHC Group blitt hardt rammet av lave oljepriser.

«Chapter 11» er en amerikansk lovbestemt konkursbeskyttelse som kun gjelder børsnoterte CHC Group, og ikke vil ha noen direkte virkning for CHC Helikopter Service AS’ drift i Norge. CHC Helikopter Service AS er en egen juridisk enhet. CHC Group har kun en indirekte minoritetseierpost på 49,9 prosent i selskapet, får DN opplyst.

- Beklagelig

- I forbindelse med fredagens tragiske ulykke, er det viktig for CHC Helikopter Service AS å understreke at den prosessen CHC Group er inne i, ikke innvirker på driften eller statusen til CHC Helikopter Service AS i Norge. Den vil heller ikke ha konsekvenser for de etterlatte etter ulykken, som uansett vil være dekket av forsikringsordninger, sier daglig leder Arne Roland i CHC Helikopter Service AS.

- Det er beklagelig at restruktureringen av CHC Group sammenfaller med sorgprosessen og etterarbeidet etter fredagens tragiske ulykke. Jeg må understreke at disse hendelsene ikke er påvirket av hverandre, og dagens kunngjøring er et resultat av en prosess som var satt i gang i mars, sier Roland.

Ordningen med Kapittel 11 gir selskaper konkursbeskyttelse mens man jobber med å restrukturere CHC Groups finansielle forpliktelser. Denne beskyttelsen innebærer at selskapet som gis slik beskyttelse, fortsetter å oppfylle sine forpliktelser til leverandører og driftskreditorer, mens finanskreditorer ikke mottar dekning mens prosessen pågår.

Driften går som normalt

Omorganiseringen forventes å styrke CHC Groups finansielle posisjon ved å redusere langsiktig gjeld og ved å styrke det finansielle handlingsrommet samtidig som selskapet ivaretar og opererer sin flåte med helikoptre.

CHC Group forventer at daglige operasjoner gjennomføres som planlagt og uten opphold gjennom denne restruktureringsprosessen som domstolen overvåker.

Selskapet forventer å opprettholde den nødvendige likviditet som skal til for å opprettholde sin forretningsvirksomhet gjennom hele restruktureringsprosessen.

Toppsjef Karl Fessenden i CHC Group sier følgende i en kommentar:

- Det er viktig å understreke at forretningsvirksomheten skal opprettholdes og gjennomføres som normalt. Det rettslige skrittet vi i dag har tatt representerer en ryddig fremgangsmåte for å styrke vår finansielle fleksibilitet og for å etablere en konkurransedyktig kapital- og operasjonsstruktur, som igjen vil gi oss muligheten til å investere og styrke CHCs virksomhet i et langsiktig perspekiv.

Rammet av oljeprisfallet

I likhet med mange selskaper i olje- og gassindustrien har også CHCs virksomhet blitt berørt av det dramatiske fallet i oljeprisene, og den generelle usikkerheten i energimarkedet. Det har medført en nedgang i kundeetterspørselen og en økning i antallet ledige helikoptre.

Til tross for omfattende sparetiltak, har disse faktorene sammen med CHCs gjeld og leasingforpliktelser, resultert i selskapets beslutning om å engasjere rådgivere for å bistå i restruktureringen for å styrke kapitalstrukturen.

Les også: Anklages for farlig sparing dnPlus (DN +)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.