Til helgen skal hotellstreiken trappes opp, og bekymringen øker for turister som kan møte stengte hotelldører til sommeren.

- Det er jo typisk at dette kommer nå i oppkjøringen til den norske turistsesongen. Og dette skaper både usikkerhet og uro i tillegg til  betydelige tilleggskostnader for oss, sier Vibeke Raddum. Hun er Europasjef for den store asiatiske turoperatøren Tumlare.

- Heldigvis er det fortsatt mange hoteller som klarer å holde åpent, men vi har noen gjester som ikke blir innlosjert på de hotellene de har betalt for. Da må vi legge om reiseruter, kanskje bestille rom på hoteller som er dyrere samtidig som gjestene kan ha rett på erstatning. Alt dette er jo ekstrakostnader vi kan få tilbake noe sted, sier Raddum.

- Fryktelig negativt

- Jeg skulle gjerne ha sett at partene kunne ha forhandlet på høsten. Og absolutt ikke streiket nå i denne situasjonen Norge er i. Godt hjulpet av den svake kronen er turiststrømmen snudd fra å gå ut fra Norge til å komme inn til Norge, sier Raddum.

- For oss som selger Norge utenlands er det fryktelig negativt at vi får en slik streik. Det er fryktelig negativt for Norges omdømme. Det er bare i Frankrike og i Norge slikt skjer, sier hun.

- Og vi må huske at hotellproduktene i Norge er så forskjellige. Det er sikkert noen kurs/konferansehoteller som tjener godt og har bra belegg hele året. Men så har du turisthotellene som rammes nå som de skal tjene sine penger. De risikerer kroken på døren om streiken trekker ut, mener Vibeke Raddum.

Bekymret

- De internasjonale bookingselskapene vi samarbeider med er bekymret for den nære fremtiden, sier administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold til DN.

Hotellene merker allerede at kapasiteten faller og at stadig færre bestiller hotellrom som følge av streiken.

- Nå i mai opplever vi lavere booking-inngang fordi kapasiteten er redusert. Og det øker heller ikke reiselysten til turistene, opplyser Steen-Mevold.

Mange hoteller rammet

Lav kronekurs bidro til å gjøre 2015 til et rekordår for norsk turistindustri, og Scanidc-sjefen håper ikke streiken vil ødelegge for en tilsvarende kjempesesong også i år. En streik som varer ut måneden kan skape bekymring, tror han.

- Vi har ingen indikasjoner på at det skal bli en svakere enn ventet turistsesong i sommer på grunn av streiken. Men streiken gjør det absolutt forskjellig fra i situasjonen ifjor, og jeg tenker at dersom streiken varer langt ut i mai må vi gjøre en ny evaluering, sier han.

60 av 84 hoteller tilknyttet Scandic-kjeden er i dag påvirket av streiken. Steen-Mevold opplyser at majoriteten av disse er «helt eller delvis åpne».

Steen-Mevold ønsker ikke å tallfeste tapene av streiken eller størrelsesordenen på booking-reduksjonene før streiken er over.

- Det er viktig å ikke tenke for mange dager fremover og operere fra dag til dag. Men det er helt klart at streiken påvirker vår inntjening over alt, sier Scandic-sjefen.

Kan holde gående lenge

Etter brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv har det vært streik i hotellbransjen siden 24. april. Fellesforbundet utvider fra lørdag 7. mai med 1.000 nye streikende i 100 bedrifter i sju fylker, og den varslende opptrappingen vil bety at omkring 7.000 ansatte i 760 hoteller og restauranter vil være i streik fra lørdag.

– Sju nye fylker går ut i morgen. Da har vi tatt ut alle fylkene i landet, sier kommunikasjonsansvarlig i Fellesforbundet, Vidar Grønli, til NTB.

Med 1,9 milliarder kroner i streikekassen har Fellesforbundet råd til en langvarig konflikt. Snart slutter ytterligere 1.000 medlemmer seg til dem som allerede er tatt ut, skriver nyhetsbyrået fredag.

– Det er veldig god stemning blant medlemmene nå, sier Grønli.

Kritisk periode

- Det er tidlig i sesongen, og det er vanskelig å si noe om hvordan denne streiken eventuelt vil påvirke resten av turistsesongen, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge

Han sier at de venter en sommer omtrent på linje med 2015, men at hotellstreiken kommer i en «kritisk fase».

- April og mai er en kritisk fase for innbooking til sommersesongen. Utsiktene så langt i år har vært gode, men vi konkurrerer i et tøft marked og det er kamp om turistene, sier Tuftin.

- Tror du turister vil avskrekkes fra å bestille ferie til et land der hotellnæringen er i streik?

- Det er umulig å si.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Dette betyr det for Norge dersom Trump blir president  

Ikke bare små leiligheter selges til ville priser: - Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet  

Farten øker i oljebeltet dnPlus  (DN+)

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Sanders kjemper videre
Bernie Sanders innkasserte seieren i Indiana og understreker at den også har gitt det ekstra skyvet valgkampen hans trenger for å komme helt til målstreken.
01:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Streik" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Scandic" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Reiseliv" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Hotellstreik" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.