– I 2007 sa styret i Tryg til de tillitsvalgte at de ikke vil endre pensjonsordningen for de ansatte. I 2014 velger de likevel å gjøre det. Derfor varsler vi søksmål, sier advokat Pål Behrens i Finansforbundet, som fører saken som omfatter rundt 600 Tryg-ansatte.

Lovet ingen endringer

Bakteppet er at Tryg, som veldig mange norske bedrifter de senere årene, valgte å lukke ytelsespensjonsordningen for sine ansatte i 2007. Det vil si at de ansatte ble flyttet over på innskuddspensjon, men at de beholdt pensjonsopptjeningen de hadde hatt i ytelsespensjonen. Lengre levealder og strengere kapitalkrav har gjort ytelsesordningen dyrere for bedriftene de siste årene.

I drøftingene med de tillitsvalgte i 2007 sa daværende styreleder i Tryg Stine Bosse at det ikke ville bli endringer i den lukkede ytelsespensjonsordningen i fremtiden, «med mindre dette skulle være tvingende nødvendig fordi selskapets eksistens var avhengig av en slik endring».

I 2014 var det ifølge Tryg nødvendig med en endring. Da kuttet selskapet ut såkalt g-regulering av pensjoner under utbetaling, fordi det ble for dyrt. G er det samme som grunnbeløpet i folketrygden. Hvert år oppjusteres grunnbeløpet på bakgrunn av utvikling i pris- og lønnsvekst. Den oppjusteringen hadde Tryg også lovet skulle komme pensjonistene til gode.

– Pensjonene hadde blitt regulert siden ordningen kom i 1991. I 2014 bestemmes det ensidig fra selskapet at reguleringen skulle stoppes, fordi det ble for dyrt, sier Behrens.

Han mener Tryg vanskelig kan komme unna dette i en rettssal.

Trygg på at de har rett

Tryg sendte torsdag ut en børsmelding hvor de varslet at de er blitt saksøkt for et beløp på rundt 378 millioner kroner som følge av manglende regulering av pensjonen til Tryg-ansatte. Beløpet tilsvarer tapt pensjon for de rundt 600 ansatte som mistet oppreguleringen av sin pensjon i 2014.

I meldingen skriver selskapet at de ikke tror de vil tape rettssaken mot Finansforbundet, som ventes å bli avklart om halvannet til to år.

Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg sier selskapet er grunnleggende uenig med Finansforbundet i denne saken, og at det derfor er naturlig at den havner i retten.

– Vi mener den justeringen vi gjorde er innenfor det rammeverket som i sin tid ble avtalt. Vi er trygge på det vi har gjort er greit. Men det er en menneskerett å kunne være uenig. Da er det greit at saken prøves for retten, sier Irgens.

Statoil vant

Det har tidligere versert to lignende saker for retten. I den ene gikk Statoil-ansatte til retten nettopp for at Statoil valgte å stoppe regulering av løpende pensjoner. Høyesterett avgjorde saken i Statoils favør. Arbeidsgivers styringsrett over pensjonsordningen som tilbys de ansatte er sterk. Behrens mener Tryg-saken skiller seg fra Statoil-dommen på et viktig felt.

– Tryg har gitt en ensidig erklæring til de ansatte om at de ikke skulle gjøre endringer i den lukkede ytelsespensjonsordningen. Så bryter de den avtalen i 2014

 

LES OGSÅ OM:

XXL-brødrene skiller lag dnPlus (+)

Fastlegers kamp for flere pasienter: - Kan se ut som om de bruker sykemeldinger som et lokkemiddel dnPlus (+)

Fullt opprør blant sinte professorer: – Ansatte føler de er blitt utsatt for et kupp dnPlus (+)

Oppblåste timer i advokatbransjen: 129 advokater tok for høyt salær dnPlus (+)

Søkte jobben som visesentralbanksjef: – Presset på for at jeg skulle trekke søknaden dnPlus (+)

 

Hørt denne?

Finansredaksjonen diskuterer mediekrise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

- DNtv følger Sunniva Dring (35) hele veien til Norseman. Se første av totalt fire episoder her:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.