Saken er utvidet.

Forslaget ble fremmet torsdag og behandlet allerede mandag, som hastesak etter Stortingets forretningsorden § 39 c. Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet støttet SVs forslag, men KrF stemte sammen med regjeringspartiene Høyre og Frp.

– Vi mener det er godt med tid til en ordinær komitébehandling av denne saken. Dersom det er flertall for å gjøre endringer i trygdeoppgjøret kan dette gjøres parallelt med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Ikke avgjort

Syversen understreker at KrF ennå ikke har tatt stilling til realitetene i saken, altså hvorvidt trygdeoppgjøret skal debatteres og behandles som egen sak av Stortinget.

Trygdeoppgjøret omhandler inntekten til over 868.000 alderspensjonister, 317.100 uføre og en rekke andre grupper.

Som Aftenposten har fortalt, var det tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) som i statsbudsjettet i fjor høst la opp til en ny saksbehandling av trygdeoppgjøret, som medfører at det ikke kommer til Stortinget som egen sak, slik tilfellet til nå har vært.

Organisasjonene har i protest unnlatt å signere årets trygdeoppgjør, der regjeringen legger opp til en inntektsvekst på 2,01 prosent i løpende pensjonsutbetalinger i år – godt under anslaget for prisveksten på 2,8 prosent.

Reagerer

SVs Kirsti Bergstø er skuffet over at stortingsflertallet med KrFs hjelp vendte tommelen ned for forslaget hennes om hastebehandling.

– Store og kompliserte saker med uoversiktlige konsekvenser, som høstens asylforlik, har tidligere fått hastebehandling. Og trygdeoppgjøret er en sak som Stortinget har tradisjon for å behandle. Det er vanskelig å forstå at ikke denne saken skulle få hastebehandling, sier SVs Kirsti Bergstø.

Hun sier SV nå vil kreve at saken behandles raskt i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– Vi jobber for flertall for at regjeringen må legge fram trygdeoppgjøret for Stortinget før sommeren. Inntektene til landets pensjonister må behandles med den seriøsiteten saken fortjener, framholder hun.

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podkast

En Facebook-felle for norske medier, Skam, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

Se DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Les også:

Dette er hans største bekymringer for oljeprisen

Går glipp av de beste dnPlus  (DN+)

- Nedgangen kommer til å bli vesentlig mindre i 2017 enn den er i år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.