Norges Bank ser økt effektivitet i betalingssystemet dersom bankene knytter seg til en felles underliggende løsning for mobilbetalinger.

Det fregmår av Norges Banks rapport Finansiell infrastruktur lagt frem tirsdag.

«I de fleste mobilbetalingstjenestene skjer betalingen ved at et betalingskort blir belastet. Det er foreløpig bare de mest vanlige internasjonale kortene som kan benyttes. Ut fra hensynet til kostnadseffektivitet hadde det vært bedre om mobilbetalinger hadde skjedd med andre underliggende betalingslønsinger enn internasjonale kort», heter det.

I rapporten vises det til at banknæringen i fellesskap har utviklet en løsning for mobil- og nettbankbetailng der penges straks kommer inn på kontoen til mottakeren.

En slik felleslønsning har flere fordeler: løsningen er billig og sørger for raske betalinger til kunden, alle banker og kundene deres kan knytte seg til løsningen og den er ikke eid av en privat markedsaktør.

Ifølge Norges Bank har få banker tatt i bruk løsningen for slike «straksbetalinger» til nå. Dersom flere banker knytter seg til en felles lønsing vil det kunne øke effektviteten i betalingssystemet.

«Norges Bank vil undersøke om eventuelle tilpasninger i bankopgjørssystemet kan gi mer kostnadseffektive og raskere betalinger. Norges Bank mener at bankene og organisasjonene i næringslivet bør arbeide for en større grad av standardisering og felles løsninger for mobilbetalinger», heter det.

Mer fra rapporten:
To tredjedeler av nettbetalingene går til utlandet
Norges Bank frykter nasjonal pengekrise  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.