Meklingsfristen er midnatt natt til torsdag, og partene satt sammen hos Riksmekleren i de siste timene onsdag kveld for å forsøke å komme fram til en enighet. Faren for streik regnes imidlertid som stor i år.

Til sammen 5.560 ansatte kan være i streik fra første uttak. Blant annet vil Nav-kontorer i Oslo og Mo i Rana bli rammet.

– Vi har gjort en vurdering og bestemt oss for å legge uttak hovedsakelig til Oslo og Mo i Rana. Dette gjør vi for å ramme arbeidsgiversiden, samtidig som vi forsøker å begrense konsekvensene med tanke på at vi også er en tjenesteleverandør, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO stat til NTB.

LO tar dessuten ut en rekke administrativt ansatte i departementer og direktorater. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Skattedirektoratet og Statens vegvesen er blant etatene som berøres. I tillegg kommer flere av etater i justissektoren, som Friomsorgen og Politiets utlendingsenhet.

Høyskoler og universiteter

Eksamen kan muligens ryke for mange av landets studenter, om det blir streik. Unio har tatt ut medlemmer ved høyskoler i blant annet Oslo og Akershus, Stord og Haugesund og Sogn og Fjordane. Universitetene i Agder, Bergen, Oslo og Stavanger har også flere hundre streikeklare medlemmer.

– Vi har ønsket å gå bredt ut, og streikeuttaket representerer de gruppene som Unio representerer. Samtidig har vi lagt vekt på at liv og helse ikke skal stå i fare, men at det vil merkes på arbeidsgiversiden, sier Kjetil Rekdal, andre nestleder i Unio.

Skattekontorer vil også bli rammet, men det er ingen fare for skattepengene. Derimot handler det om skatterevisorer som jobber med virksomheter.

Unio tar også ut en rekke politifolk over hele landet. Rekdal understreker at det ikke vil ha noen konsekvenser for folks sikkerhet.

– Det som vil bli berørt er etterforskning, vaktberedskap, uttransportering og sivilrettslige oppgaver, sier han.

Tollere på Gardermoen tas ut

YS Stat tar ut 400 medlemmer i første uttak. De aller fleste er administrativt ansatte i departementene. Men fra lørdag morgen kan også tollere på Oslo lufthavn Gardermoen være i streik.

Dessuten er det varslet at medlemmer fra fengsler og kriminalomsorgen vil bli tatt ut fra mandag av.

Det ble brudd i statsoppgjøret natt til 1. mai, og partene har siden da forhandlet videre med hjelp fra riksmekler Nils Dalseide.

Ifølge forsker Kristine Nergaard ved Fafo er årets oppgjør særlig krevende fordi det handler om prinsipper og ikke penger. Staten krever en fullstendig revisjon av lønnsoppgjøret, med det mål at nesten all lønnsdannelse skal tas lokalt. Det har de tre hovedsammenslutningene LO stat, Unio og YS gått imot. Staten har tidligere inngått en egen tariffavtale med den fjerde av hovedsammenslutningene i staten, Akademikerne. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

- Vi oppfører oss akkurat som grisebønder

Ronald og Donald dnPlus (DN+)

Meglerhus: Kronen er et toppvalg

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.