Da den omfattende kontrollsaken om avhending av utrangert forsvarsmateriell ble avsluttet før helgen, vedtok nemlig Stortinget å gi Riksrevisjonen i oppdrag å granske én bestemt del av saken.

Det dreier seg om salget av to F5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

– Vi kommer til å utføre det konkrete oppdraget basert på hvordan reglementet for slik avhending er fulgt, og i hvilken grad Forsvarsdepartementet har kontrollert at reglene følges. Det er det deres plikt å gjøre, sier Foss til NTB.

Han varsler en forvaltningsrevisjonsrapport våren 2017, slik at Stortinget kan behandle saken i vårsesjonen samme år.

Ville ikke

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ville ikke være med på å sende saken til Riksrevisjonen. Men flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen peker på at rapporten avdekker «alvorlige mangler vedrørende salg av F-5 jagerfly».

Stortinget vedtok derfor å be Riksrevisjonen om å gjennomgå hele salgsprosessen.

Oppdraget er svært uvanlig.

– De siste 15 årene har vi ikke hatt noen slike saker, konstaterer Foss.

– Naturlig oppdrag

Under stortingsbehandlingen av saken ba enkelte medlemmer av kontrollkomiteen Riksrevisjonen om å se på vedtaket fra Stortinget som et utgangspunkt.

– Vi vil være konkret på den saken det gjelder, men også se på reglementet generelt, sier Foss.

Han vil både se på i hvilken grad det er gjort feil på lavere plan i Forsvaret og se etter eventuelle feil i departementets kontroll.

Tross motstanden i Høyre og Frp mener Foss det er helt naturlig at hans etat får et slikt oppdrag.

– Absolutt. Saken har et stort omfang og er alvorlig, fordi det er ganske viktige bestemmelser som eventuelt ikke er overholdt, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Riksrevisjonen: - Dårlig kontroll av utenlandske skattytere

 
Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking  

Følg markedet på DN Investor