Dette er hovedpunktene som ble lagt frem av Høyre, Frp, Venstre og KrF på Stortinget mandag ettermiddag, med en samlet regning på 400 millioner kroner:

* Engangstilskudd til kommunalt vedlikehold i sør- og vestlandsfylkene: 150 millioner kr.

* 200 nye studieplasser IKT og helsefag: 8,1 mill kr. (helårseffekt 24,3 mill)

* 200 nye studieplasser Sør- og Vestlandet: 8,1 mill kr. (helårseffekt 24,3 mill)

- Dette er et akutt-tiltak som gjør at de som er ledige, eller står i fare for å bli det, kan ta studier, sier Venstres Terje Breivik.

- Vi har hatt et felles utgangspunkt, tiltak mot ledighet, og særlig tiltak som kan virke raskt, sier finanskomiteleder Hans Olav Syversen (KrF), som la til at han var spesielt fornøyd med at engangstilskuddene til kommunene ble økt.

I tillegg kommer det en rekke bevilgninger knyttet til KrFs kjernesaker på bistand og Venstre på klima. Og omstridte X Games i Oslo får altså 8 millioner kroner.

Forhandlinger i helgen

Regjeringen la 11. mai frem endringer i statsbudsjettet som medførte ti milliarder kroner mer i økt oljepengebruk. Revidert budsjett innebar blant annet 900 millioner ekstra til tiltak mot økt ledighet, spesielt rettet mot sørvestlandet. Det kom på toppen av tiltakspakken vedtatt i fjor høst på fire milliarder. For å sikre flertall for revidert har regjeringspartiene forhandlet intenst med Venstre og KrF gjennom helgen. Resultatet nå er samlede endringer på 400 millioner kroner, blant annet 150 millioner kroner mer mot arbeidsledigheten, slik at totalpakken for sørvestlandet overstiger fem millliarder.

Allerede skyhøyt forbruk

Høyre, Frp, KrF og Venstre klarte å finne 400 millioner kroner til tiltak uten å hente pengene i Oljefondet. 395,7 millioner tas inn gjennom en rekke mindre poster i statsbudsjettet, blant annet kutt i Stortinget og Riksrevisjonens drift og nedjustering av kostnader på en rekke felt.

- Vi har ikke brukt veldig mye ekstra penger. Vi har brukt tid på å lete etter inndekning, sier Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten.

- Oppmerksomheten om å bekjempe arbeidsledigheten gjorde det lettere enn noen gang å finne sammen, la han til.

For oljepengebruken er allerede gått i taket. Siv Jensen bruker nå 70 milliarder mer oljekroner enn da hun overtok i 2013. Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i statsbudsjettet er på 206 milliarder. Hver åttende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes nå fra Oljefondet. Og for første gang vil 2016 bli året hvor det oljekorrigerte underskuddet er større enn statens oljeinntekter. Det vil si at det nå skjer en netto overføring fra fondet til statsbudsjettet.

SE OGSÅ:

Djevelens sjefadvokat
Etterretningsoberst Steve Rotkoff skrev kritiske rapporter før invasjonen av Irak i 2003. I dag leder han en skole i US Army hvor offiserer lærer å bli djevelens advokat. Også næringslivet bør bruke metodene, mener han.
03:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.