På enda et fullstappet frokostmøte på tankesmien Civitas stamsted ved Stortinget, hisset Jonas Gahr Støre på seg statsminister Erna Solberg tirsdag morgen. Opptakten var at Ap-lederen angrep Solberg for oljepengebruken. Mens Stoltenberg-regjeringen økte med seks-syv milliarder oljekroner i året, har Erna Solberg og Siv Jensen toppet det til 25-30 milliarder.

Økt ledighet

2016 blir første år en finans­minister tar mer ut av Olje­fondet enn hun setter inn.

- Det er en helt spesiell situasjon at det nå er regjeringen som foreslår å bruke mest oljepenger ved enhver korsvei , mens opposisjonen og samarbeidspartiene vil bruke mindre[...]Jeg har alltid trodd at Erna Solberg vil det beste, men "nye ideer" hun har på flere områder har vist seg å være dårlige ideer. Vekstfremmende skattelettelser har ikke gitt mye vekst, og det har gitt økende ledighet, sa Støre da Erna Solberg avbrøt:

- Det er rett og slett vulgært, Jonas. Hver gang vi er i disse debattene begynner ofte Ap med å si at vi vet at regjeringen ikke har skylden for at ledigheten har økt, det er oljeprisfallet og så argumenterer de etterpå hvorfor regjeringen har skylden. Det gjorde du nå. Jeg måtte bare arrestere deg, sa statsministeren.

Støre takket for teksttolkingen.

- Siv Jensen ville ha krig mot byråkratiet - dette er nemlig ikke vulgært, Erna - i valgkampen sa Siv Jensen at under dere har byråkratiet vokst med fire byråkrater hver dag. Jeg synes det var et ubehagelig argument å møte for hun hadde et poeng. I år har all sysselsetting kommet i offentlig sektor og antall byråkrater har økt med ni hver dag, sa Støre.

Visjoner?

DN spurte Støre etterpå hvor ofte han har blitt beskyldt for å være vulgær.

– Ikke ofte. Derfor måtte jeg nesten smile da Erna Solberg dro det kortet, sier Støre.

Statsminister Erna Solberg og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre var invitert til tankesmien for å snakke om hva de vil med Norge. Hennes overskrifter for det var omstilling og inkludering. Sistnevnte betød også den forrige statsministeren, for Solberg omtalte Støre som Jens, ikke bare en, men for sikkerhets skyld to ganger.

 

LES OGSÅ OM:

Merkevarenes omdømme: Rett til bunns med Ryanair og McDonald's

Stein Erik Hagen i kamp mot salt og sukker: – Skal holde på med Orkla til jeg dør dnPlus

Statoils Petter Smart: Her klekket han ut milliardideen dnPlus

Siste episode av DNs podkast:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

- Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

 

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.