– Unge havner mellom Donald og fyrstekake. Det er en gruppe med sine egne utfordringer, egne drømmer og tanker som ikke passer for barn eller voksne, sier Høie til NTB.

Nå lanserer han ideen om at sykehusene skal opprette egne ungdomsråd. Rådet kan gi innspill om hvordan helsevesenet kan møte nettopp deres utfordringer og ønsker.

– Ungdom plukkes ut fordi de er langvarige pasienter eller på annen måte har forhold til sykehuset. Ahus og andre sykehus har gjort dette, sier Høie, og viser til at prosjektene har vært svært vellykket.

Vil selv ha en årlig prat

I arbeidet med ungdomshelsestrategien, som legges fram tirsdag, har Høie og Helse- og omsorgsdepartementet fått mange synspunkter og råd fra et eget ungdomspanel.

Helseministeren syntes erfaringen var så god at han inviterer til et årlig samtalemøte, forhåpentligvis med oppstart neste år.

– I arbeidet med strategien vi har utarbeidet, har vi jobbet nært til ungdom og lyttet til deres råd. Vi ser at vi trenger en egen møteplass hvor de kan gi uttrykk for hvordan de ser på sine egne utfordringer og helsespørsmål, sier han.

Ungdomshelse er regjeringens strategi for den neste femårsperioden, og den omfatter aldersgruppen 13-25 år. Viktige temaer er psykisk helse, ensomhet, mobbing, frafall fra skolen, samfunnets press og utenforskap.

Første ungdomshelsestrategi

Dette blir Norges første ungdomshelsestrategi, understreker Høie. Målet er å hjelpe unge til å mester egne utfordringer og leve et godt liv.

Mange jenter opplever å bekymre seg syke, mens gutter bryter ut fordi de føler at de ikke mester det de skal.

– Det handler om hvordan ungdom i Norge kan få bedre helse og hvordan de som har utfordringer, kan få bedre muligheter til å mestre sitt liv, sier han.

Hele sju departement har deltatt i arbeidet med helsestrategien – blant dem Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har varslet at livsmestringsprosjekt skal inn i skolene og at psykisk helse blir et eget fag.

Les også: Høies etterlysning av kloke hoder provoserer


Ullevål sykehus kan bli nedlagt

Ut mot hemmelige pillepriser dnPlus (DN+)

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.