Den tyske Forbundsdagen er tirsdag samlet i et ekstraordinært møte for å diskutere brexit. Forbundskansler Angela Merkel orienterte parlamentet om regjeringens syn på situasjonen.

Vil ikke forhandle før artikkel 50

Merkel gjentok EUs standpunkt om at Storbritannia må erklære artikkel 50 i EU-traktaten før forhandlingene kan begynne. Artikkelen setter formelt i gang Storbritannias utmeldelse.

- Forhandlingene kan ikke begynne, hverken uformelt eller formelt, før Storbritannia har utløst artikkel 50, sa Merkel.

Merkel understreket videre at EU ikke vil la Storbritannia få tilgang til det indre markedet uten at landet godtar EUs fire grunnprinsipper, inkludert prinsippet om fri flyt av arbeidskraft mellom landene.

Storbritannia skal ikke få «skumme fløten» i forhandlingene, sa hun til applaus fra de folkevalgte.

- Den som skal være del av den europeiske familien kan ikke regne med å slippe pliktene og beholde alle privilegiene, sa Merkel.

Viste til Norge

Hun trakk videre frem Norge som eksempel:

- Norge er ikke med i EU, men har tilgang til EUs frie marked fordi landet blant annet godtar prinsippet om fri bevegelse av mennesker.

Merkel uttrykte også bekymring for utviklingen i Europa og faren for videre splittelse i EU. Hun sa at betydningen av Storbritannias utmeldelse ikke kan overvurderes.

- Sist torsdag var et hardt slag for Europa, sa hun.

Merkel var imidlertid også positiv. Hun sa at splittelse må forhindres og at hun ser gode muligheter for å lykkes. Hun mener at medlemslandene i EU har evnen og viljen til å treffe de riktige beslutningene i fellesskap.

- De små statene sammen med de store. De store gamle sammen med de nye, sa Merkel til nok en runde applaus.

Vil ha godt forhold

Merkel understreket også at Tyskland og Storbritannia har et svært godt forhold som må bevares. Hun sa at de to landenes har et tett og viktig samarbeid på både økonomisk og kulturelt plan.

Forbundskansleren trakk også frem også at Storbritannia forblir et viktig medlem av NATO, noe som knytter landet til Europa.

LES OGSÅ:

Kommentar: Stavanger trenger en plan: Oljehovedstaden i trøbbel dnPlus (+)

Kidsa lærer om penger, "haters" og publiseringsstrategi: Bruker sommeren på Youtube-skole dnPlus (+)

Frykter det ukjente: – Krisestemning i aksjemarkedet dnPlus (+)

Gidder ikke å krangle med flyselskapene - går glipp av hundrevis av millioner kroner

- Uakseptabelt å gå med på et slikt krav fra en så stor gruppe ansatte med gjennomsnittslønn på over én million dnPlus

 

SE OGSÅ:

På sommerskole med Youtube-heltene
På Løren i Oslo har 110 elever i alderen 10-14 år denne uken sine egne idoler som lærere. Nå skal de lære å bli gode youtubere av dem som har det som yrke.
03:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.