Statsminister Erna Solberg kom i dag tidlig til EU-hovedstaden Brussel. Mens statslederne i EU samles til toppmøte, deltar Solberg på møtet i den konservative gruppen EPP.

EPP er den største gruppen i Europaparlamentet. De britiske toryene er ikke medlem av EPP, men den tredje største gruppen ECR. Angela Merkels CDI er derimot medlem av EPP.

- Storbritannia må velge

Flere politikere og eksperter tror Storbritannia vil søke en avtale liknende EØS eller endatil bli medlem av EØS.

Det tror ikke statsministeren:

- Jeg vil bli forbauset hvis det er det de ønsker. Det å si ja til fri bevegelse og ja til de fire friheter, men samtidig ikke å sitte ved bordet og bestemme regelverket rundt dette vil være en litt rar opplevelse å gjøre, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Les også: Utelukker ikke ny folkeavstemning (+)

- Vil det være mer sannsynlig med en frihandelsavtale liknende det Canada har med EU?

- Det er mange slike opsjoner. Den er mer begrenset, men samtidig er den mer dynamisk enn noen av disse sektoravtalene som Sveits har, sier hun og fortsetter:

- Storbritannia må selv velge. Hva er deres prioriteringer. Hva ønsker de. EU må også bestemme hvor mye de vil gi et land som melder seg ut, sier hun.

Les også: Lover fortsatt fritt marked

Skaper usikkerhet

Solberg mener det vil bli en utfordring om en ikke har felles regler for landene som skal ha adgang til EUs indre marked.

På spørsmål om på hvilke områder Norge rammes av Brexit sier statsministeren:

- Først og fremst er det usikkerhet rundt den økonomiske veksten i Europa. Hovedvekten av eksporten fra fastlands-Norge går ikke til Storbritannia, men til Tyskland og Sverige.

Les mer på DN.no:

Billigste pund på et år 

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.