Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Jonas Gahr Støre er en politiker jeg har stor sans for. Han kom flere ganger til festspillene i Bergen den tiden jeg var direktør, både som deltager og publikummer. Hans refleksjoner rundt kunst er sjelden kost blant norske politikere. Dessuten har vi hytte i samme område, så veien er kort.

 

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi burde være veldig restriktive og jobbe for å unngå et overvåkningssamfunn.

 

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Jeg har stor sans for å starte en jubileumsfest med en kort konsert. Skulle jeg valgt på øverste hylle, hadde valgt Bryn Terfel til å synge Schubert. Jeg kaller Terfel for verdens største nålevende sanger uansett genre.

 

Hva er skammelig for deg?

– Skam er en nødvendig og fin følelse som vi mennesker er utstyrt med. Den gir oss et godt korrektiv i mange situasjoner. Det er ofte med god grunn at vi føler oss egoistiske. Jeg synes vi burde skamme oss mindre over å kjenne på skam. Skamløshet er verre.

 

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg har vært privilegert og hatt følelsen av å ha kommet på rett hylle – selv om det å studere kunstfag, er ganske risikofylt. Jeg har utdannelse fra en musikkhøyskole i Tyskland. Men historie er et fagområde jeg er veldig interessert i og som kanskje kunne vært et studium for fremtiden.

 

Når ble du sist rørt?

– Jeg er som de fleste andre forholdsvis lettrørt. Å bli rørt er bortimot en dagligdags liten hendelse, over smått og stort. Det er virkelig vanskelig å være spesifikk.

 

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg har ikke sans for søndagsåpne butikker. Jeg synes vi trenger en fridag.

 

Handler du dagligvarer på nett?

– Nei, jeg liker å se det jeg putter i handlekurven. Men jeg benytter av og til en tjeneste som leverer godt og ferskt brød på døren om morgenen.

 

Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Den som visste det, hadde vært en velholden mann. Jeg er veldig opptatt av vi får en sosial boligpolitikk som gjør at unge mennesker er istand til å skaffe seg et fornuftig sted å bo. Jeg håper at politikerne gjør sitt slik at markedet ikke får fritt spillerom.

 

Hva kunne du risikert å bli kriminell eller sitte i fengsel for?

– Jeg fikk faktisk noen timers glattcelle for en ulovlig demonstrasjon under et Kissinger-besøk en gang på 70-tallet. Men jeg slapp unna både straff og forelegg. I dag skal jeg klare å holde meg innenfor norsk lov, men i visse situasjoner har jeg sans for sivil ulydighet som reaksjonsform. I ekstreme situasjoner, som for eksempel miljøødeleggelser.

 

Hvilken tv-serie er du hektet på?

– Jeg er ikke hektet på noen tv-serier. Jeg har forstått at det er veldig mange gode tv-serier, men jeg har ennå ikke funnet tid til å se på noen. Bortsett fra gamle krimhelter som Poirot og Morse.

 

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Nå på tampen av hans åttende år står han som en betydelig sindig og klok politiker med sterk vilje, men dessverre uten evne, til å gjennomføre viktige reformer i USA.

 

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på?

– Nå burde jeg ha tatt en telefon til min sønn, som er nyutdannet innen miljø og energi ved NTNU. Jeg har stor tro på alternativer til oljeindustrien, men hvordan vi skal utvikle det i fremtiden, må jeg overlate til ekspertene.

 

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– Dersom Trump vil gjennomføre noen av de mest vanvittige forslagene han har kommet med, er verdensfreden truet. Men det er heldigvis sjelden at politikere handler som de taler. Uansett er det et skrekkelig signal til hele verdens befolkning hvis verdens mektigste land skal ledes av en bajas som Donald Trump.

 

Hva vil bli konsekvensene av britenes EU-nei?

– Det er veldig vanskelig å forutsi Det er fare for at de holdningene som lå bak britenes nei, vil spre seg til andre land. Men samtidig ligger det et håp om at det har fått Europa til å våkne og at den opprinnelige europatanken styrkes.

 

Er norsk økonomi i krise?

– Ja og nei. Rent kortsiktig er det lite som tyder på det. Men på mange måter er det tegn på at hele vårt økonomiske system er i krise. Først og fremst fordi den ikke synes å ta nok hensyn til et bærekraftig miljø.

 

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Jeg er ingen fjellklatrer og liker stort sett å gå på tur i Nordmarka eller på vidda. I sommer skal jeg på en kombinert fottur og sykkeltur på Hardangervidda.

 

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Jeg synes vi har en bra ordning i dag. Rundt 70 er en fornuftig alder for de fleste, men kanskje med mulighet for større fleksibilitet.

 

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg har vært privilegert og hatt følelsen av å ha kommet på rett hylle – selv om det å studere kunstfag, er ganske risikofylt. Jeg har utdannelse fra en musikkhøyskole i Tyskland. Men historie er et fagområde jeg er veldig interessert i og som kanskje kunne vært et studium for fremtiden.

 

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper (som Uber og Airbnb) og delingsøkonomien generelt?

– I utgangspunktet har jeg sansen for den typen initiativ hvor man deler på goder. Bilkjøring, overnatting, feriehus og andre ting. Vi har for mange ting. Og det å kunne dele på det, er et godt bidrag til en bærekraftig utvikling.

 

Hva er tittelen på biografien om deg?

– Jeg har ingen planer om en selvbiografi. Jeg leser ikke så ofte biografier, genren appellerer ikke til meg i særlig grad, og jeg er sikker på at min ville falle helt igjennom. Biografiene som det er verdt å lese, er det veldig få av.

 

Les også:

Vil ta tilbake hjemlandet dnPlus (DN+)

Kappløp om å bli nordisk Amazon dnPlus  (DN+)

Nordea spår emisjon i Fred Olsen Energy dnPlus  (DN+)

Se på DNtv: Solgte kluter for 1,8 milliarder

Solgte kluter for 1,8 milliarder
Damene i Norwex kommer hjem til deg og demonstrere mikrofiberkluter og regjøringsmidler. Homeparties og hjemmesalg er blitt millardbutikk.
01:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.