Den tidligere lederen for Centerpartiet var statsminister i to perioder på til sammen fem år mellom 1976 og 1982. I den første perioden tok han over etter sosialdemokraten Olof Palme. Det var også Palme som avløste Fälldin etter hans andre periode, som tok slutt i 1982.

Innsatsen hans som statsminister var omstridt og vanskelighetene betydelige. Han ledet koalisjonsregjeringer der det var store indre meningsforskjeller.

I den første regjeringen styrte Centerpartiet sammen med Folkpartiet og høyrepartiet Moderaterna. De samme partiene ble med i regjeringen da Fälldin kom tilbake til makten i 1979 etter å ha vært ute i ett år.

Etter halvannet år forlot Moderaterna koalisjonen, og de to andre partiene styrte alene fram til regjeringen gikk av etter valget høsten 1982. 

Fälldins regjeringstid ble også preget av at Sverige var inne i sin verste lavkonjunktur siden 1930-tallet. Både statsfinansene og arbeidsledigheten ble forverret i løpet av hans tid som statsminister.

Han satt også i den svenske Riksdagen i to omganger, først fra 1958 til 1964 og deretter fra 1967 til 1985, avbrutt av de to periodene som statsminister. Landbrukeren Fälldin, som var fra Ångermanland i Norrland, ledet Centerpartiet fra 1971 til 1985.

I 1999 ble Fälldin utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. (©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.