Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Har vært på mange topper, men jeg har ikke tenkt på hvor høye de er. Jeg trives godt i fjellet og reiser til Skottland annethvert år for å gå turer i høylandet. Jeg bruker også mye tid i fjellet når jeg er hjemme i Vesterålen.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Er ikke veldig interessert i musikk, men trønderrock på fest bidrar til stemning i mine kretser, så Bjarne Brøndbo, Åge Aleksandersen eller Terje Tysland.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Vil trekke frem to ting. Først og fremst hans enorme retoriske evner. Den talen han holdt dagen før det første presidentvalget, er et retorisk mesterstykke på nivå med Reagan og Churchill. Det andre jeg vil huske ham for er helsereformen, på godt og vondt.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Jeg har lang fortid som sterk personverntilhenger, men som minister kan jeg ikke uttale meg for mye om sånt. Den liberale rettsstaten presses fra mange hold og må forsvares.

Hva er skammelig for deg?

– Skammelig er et begrep jeg ikke bruker. Man skal passe seg for å bli for normativ.

Når ble du sist rørt?

– Jeg var nettopp på Åge Aleksandersen i Royal Albert Hall, det var en stor opplevelse.

Hva er konsekvensene av britenes beslutning?

– Norge har hatt et godt og tett forhold til Storbritannia lenge før EU ble opprettet og det vil være helt naturlig å opprettholde samarbeidet og samhandel når de nå går ut. Det viktigste, men minst oversiktlige, er hvordan det påvirker EU internt. EU er under press økonomisk, politisk og sikkerhetspolitisk. Samarbeid er den beste måten å møte disse utfordringene på. Brexit bidrar neppe til at EU står sterkere i så måte.

Hva kunne du risikert å bli kriminell for?

– Forsvar av den liberale rettsstaten. En kriminell er en som bryter loven uavhengig av øvrige normer og etikk. Jeg mener at om loven undergraver det du tror på kan det være legitimt å bryte loven, men det betyr ikke at du ikke er kriminell.

Handler du dagligvarer på nett?

– Jeg anser meg selv som ganske opptatt av å prøve nye ting, men har ikke gjort det enda. Kona kjøper riktignok matkasser en gang iblant.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg er utdannet historiker med hovedfag fra NTNU, og jeg mener det har tjent meg godt. Historiestudiene gjør deg istand til å sette ting i perspektiv både i tid og rom. Det er en god kapasitet. Men skulle jeg gjort noe annet er det mye spennende mellom jus og økonomi, men jeg er veldig komfortabel med valget jeg tok.

Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Nå legger regjeringen til rette for at det skal kunne bygges mer boliger, men jeg frykter at det kun legger en demper på veksten. Jeg tror det vil fortsette å vokse, men med regionale forskjeller.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper og delingsøkonomien generelt?

– Så lenge de driver innenfor de samme rammene som resten av næringslivet, har slike selskaper potensialet til å bidra til mer effektiv utnyttelse av ressurser i samfunnet. Forutsetningen er at man klarer å skattlegge kontantstrømmen herfra på lik linje som resten av næringslivet.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på?

– Vannkraft har vært ryggraden i det norske kraftsystemet, og vil være den viktigste fornybare energien i Norge også i fremtiden. Men veksten vil nok bli størst innen vindkraft. Vi har betydelig bedre vindkraftressurser enn våre naboland. Det kommer til å bli mer vindkraft i det norske kraftsystemet.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg har gått til valg på søndagsåpne butikker. Det burde ha vært innført, men Stortinget er av en annen oppfatning. Jeg lever greit slik det er i dag, men det burde vært åpnet på søndager, i alle fall matvarer.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– USA er fortsatt verdens økonomiske supermakt og suverent største militærmakt. At USA har en president som er istand til å agere godt sammen med sine allierte er av stor betydning.

Er norsk økonomi i krise?

– Nei, det vil jeg svare definitivt nei på. Vi har noen utfordringer, blant annet på produktivitet og konkurransekraft. Både næringsliv og myndigheter er godt i gang med å ta tak i dette. På kort sikt er utforingen med konkurransekraft vi står ovenfor nå krevende for enkelte, men får vi ikke orden på produktivitetsutforingen før eldrebølgen slår inn, vil det være mye mer krevende.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Jeg har fått veldig mange gode venner gjennom snart 11 år i rikspolitikken, men jeg ville invitert Erik Solheim. Han er en meget trivelig type og som ny sjef i FNs miljøprogram har han allerede kommet med en del interessante uttalelser. Det kunne vært spennende å diskutere energi og klimaspørsmål med ham.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Nettopp fylt 40 så jeg synes det er for tidlig å tenke på det, men vi har en pensjonsalder som er bestemt i en tid da forventet levealder ikke var så mye høyere enn 67, nå lever vi til vi er nesten 90 år. Å en dag tenke at jeg har gjort mitt for samfunnet når jeg blir 67, ser jeg ikke for meg, men jeg vil kanskje trappe ned og jobbe 80%.

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Jeg er ikke hektet på noen tv serie. Ser generelt lite tv, det liksom full kok hele dagen. Hender jeg ser litt mellom kveldsmat og leggetid.

Hva er tittelen på selvbiografien din?

– Med fare for å peke finger på enkelte av mine forgjengere, og da mener jeg ikke nødvendigvis i Olje- og energidepartementet, er det mange som har skrevet biografier som utfordrer taushetserklæringen. Da er det like greit å la være. Jeg skal ikke skrive noen biografi, men hadde jeg gjort det ville jeg kalt den «Ved kongens bord i folkets tjeneste».

 

Les også:

Hvor er Europas selvbevissthet?

Oljekrise bidro til rekordresulat

Næringsministeren er kommet opp i en aldri så liten sommerstorm(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.