– Det er håpløst å konkurrere mot gratis materiale, sier Gro Jørgensen, daglig leder og medeier i Cyberbook.

Cyberbook er en liten bedrift som lager digitale lærebøker og spill. Bedriften har imidlertid et problem: Selskapet får ikke solgt produktene sine til videregående skoler.

Daglig leder Gro Jørgensen i Cyberbook mener statlige aktører er blitt alfor mektige og presser ut private tilbydere. Foto:
Daglig leder Gro Jørgensen i Cyberbook mener statlige aktører er blitt alfor mektige og presser ut private tilbydere. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

I 2006 ble det fylkeskommunale samarbeidet Nasjonal digital læringsarena (NDLA) opprettet. NDLA lager åpne digitale læringsmidler som alle videregående skoler kan bruke. Skolene betaler 426 kroner per elev til NDLA for tjenestene.

Denne statlige ordningen gjør at bedrifter som Cyberbook føler seg utkonkurrert på ulike vilkår.

– Hindrer innovasjon

NDLA løftes frem av Abelia som et eksempel på at staten altfor ofte opptrer som en negativ aktør i markedet.

Staten utkonkurrerer ikke bare de private og svekker konkurransen, men hindrer også innovasjon og kompetansebygging, skriver Abelias administrerende direktør Håkon Haugli i en kronikk i torsdagens DN (DN+).

Abelia er NHOs (Næringslivets handelsorganisasjon) forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, foreslår at Konkurransetilsynet ser på statens markedsmakt.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, foreslår at Konkurransetilsynet ser på statens markedsmakt. (Foto: Fartein Rudjord)
 

Kronikken er skrevet sammen med styreleder Harald Norvik i programvareselskapet Imatis.

«I flere tilfeller vurderer bedriftene å trekke seg helt ut av markedet fordi staten forstyrrer konkurransen. En slik utvikling kan gi tilnærmet kunstige og innovasjonsfattige monopoler hvor utdaterte produkter og tjenester dominerer», skriver de to kronikkforfatterne.

– Dette er konsekvenser som bekymrer oss for, sier Haugli.

Haugli og Norvik foreslår at Konkurransetilsynet skal få ansvar for å undersøke statens rolle som markedsaktør.

– Et spørsmål er om konkurransen er på like vilkår, et annet er en prinsipiell grensedragning for hva det offentlig skal gjøre, sier Haugli, som trekker frem at antall offentlige ansatte i direktoratene har økt kraftig under den blåblå regjeringen.

Uenig i kritikken

I Forskningsparken i Oslo viser Gro Jørgensen rundt i lokalene til Cyberbook. Bedriften har syv ansatte og rundt ni millioner kroner i omsetning. Bedriften er klar for å vokse, men hindringene i videregående-markedet er utfordrende.

– Rett før NDLA ble opprettet i 2006, gjorde vi en investering på flere millioner som var vanskelig for oss å svelge fordi vi ikke kunne selge til videregående skoler likevel. Men vi har klart å oss etterhvert, sier Jørgensen.

Styreleder i NDLA, John Arve Eide, er ikke enig i hvordan Jørgensen og Abelia fremstiller ordningen. Han sier at gratis tilgang til gode læremidler er et politisk ansvar i Norge, og han mener at NDLA sikrer at statens penger brukes på åpne læremidler som alle kan bruke – inkludert andre selskaper.

– Våre biblioteker, skoler og øvrige læringsinstitusjoner har kraftige historiske røtter i en bred norsk kunnskapstradisjon. NDLA er et tilskudd som hører hjemme i denne tradisjonen, sier Eide.

På spørsmål om NDLA hindrer innovasjon, slik Abelia hevder, svarer Eide:

– Tvert imot. For det første bruker fylkeskommunene fremdeles brorparten av sine læremiddelbudsjetter på lukkede læremidler som har med begrensninger for gjenbruk og deling. For det andre er åpne produksjonsmodeller, der forlag med flere jobber sammen med lærer og elever, med åpne lisenser som fundament, et initiativ for nettopp nyskapning og innovasjon.

– Komplisert sak

Statssekretær i Næringsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H), sier at regjeringen er klar over problemstillingene som Abelia trekker frem.

– Det er en komplisert sak som naturlig nok inneholder flere utfordrende politiske og juridiske spørsmål. Dette må løses før man kan konkludere med at Konkurransetilsynet skal få et håndhevingsoppdrag, slik Abelia etterlyser, skriver Hiim i en epost.

– Regjeringen er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår for private og offentlige aktører når de er i samme marked. Regjeringen har derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede og vurdere konkurranseforholdene mellom offentlig og privat virksomhet og foreslå tiltak som kan styrke konkurransen, skriver Hiim.

 

Les også:

- I denne perioden ser jeg bare stor usikkerhet  

Mælands vurderinger dnPlus

– Dette er mye viktigere å begrense enn tilgangen på boliglån dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.