Kristiansand/Oslo (NTB-Mats Rønning): AUF arrangerer «krasjkurs» i svensk politikk under årets sommerleir på Utøya. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er forundret.

– Er det integrering Arbeiderpartiet og AUF vil lære av Sverige? I innvandringspolitikken er Sverige heller et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Listhaug til NTB.

I en tale til FpUs sommerleir på Skottevik utenfor Kristiansand torsdag viste hun til at den svenske statsministeren Stefan Löfven skal gjeste AUFs sommerleir kommende lørdag. Samme dag arrangeres et såkalt krasjkurs i svensk politikk med søsterorganisasjonen SSU.

Kritisk

Sylvi Listhaug har gjentatte ganger gått ut mot den svenske asyl- og innvandringspolitikken, noe hun også gjorde i talen til de vel 200 frammøtte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– I fjor kom det over 160.000 asylsøkere til Sverige. De siste ti årene har det kommet over 500.000 asylsøkere. Politiet i Sverige har sagt at det er 52 lovløse områder med parallellsamfunn hvor kriminaliteten rår. Politiet blir møtt med steinkasting, håndgranater og skyting, sa Listhaug i innlegget sitt.

– I 2016 skal de bruke over 50 milliarder kroner på migrasjon. Det er mer enn til hele Forsvaret. Arbeidsledighetsgapet mellom svensker og innvandrere er dobbelt så stort i Sverige som i Norge, fortsatte hun.

– Trist

AUF-leder Mani Hussaini mener Listhaug «rakker ned» på AUF og sommerleiren på Utøya med sin kritikk, noe han beskriver som trist.

– Jeg har hørt Listhaug bruke mye av tida si på å snakke om alt Sverige tilsynelatende ikke får til, jeg skulle ønske hun brukte litt av den tida på å sørge for god integrering, sier han til NTB.

– Som gode naboland har Norge og Sverige tette og sterke bånd, og vi har ofte sett til hverandre når vi skal få bukt med arbeidsledighet, klimautfordringer og økte forskjeller. Det er ikke alt vi er enige om, men vi deler verdiene, fortsetter Hussaini, som gleder seg over Löfvens besøk. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.