I dag, torsdag, løper fristen for å klage på eiendomsskatt ut. Onsdag kveld oppsto det tekniske problemer på den digitale klageløsningen, etter stor pågang.

Fra onsdag klokken 14 og frem til torsdag morgen kom det inn rundt 850 klager til Oslo kommune, ifølge prosjektleder for innføring av eiendomsskatt Irene Tanke.

I gårsdagens DN oppfordret skatteekspert Bettina Banoun alle til klage innen fristen. Hun tror Oslo kommune prøver å hindre at folk får tilbakebetalt eiendomsskatten hvis den senere dømmes ulovlig.

- Utsett fristen!

Bystyremedlem Morten Steenstrup (H) har i løpet av de siste dagene fått mange tilbakemeldinger fra fortvilte boligeiere som ikke kommer inn på nettsidene.

Morten Stenstrup.
Morten Stenstrup. (Foto: Oslo kommune)
- Jeg vet om folk som har reist utenlands og som ikke har kurant nettverksforbindelse. Det er endel som blir rammet av dette. Derfor må byrådet nå utsette fristen, sier han.

Torsdag formiddag skrev Steenstrup til finansbyråd Robert Steen, og ba om en utsettelse av fristen. Han viser til en lignende hendelse i april, der fristen ble utsatt i femten dager fordi nettløsningen for å melde inn klage ikke fungerte.

"Det er nå stor fare for at boligeiere som vil klage på eiendomsskattevedtaket ikke får gjort dette innen fristen utløper. Vil Finansbyråden umiddelbart i dag gi beskjed om at klagefristen utsettes?" skrev Steenstrup.

Han har ennå ikke fått svar.

Oppfordrer til å sende skriftlig klage

Kommunen oppdaget at den digitale klageløsningen var nede onsdag kveld. Da hadde det vært problemer med nettsiden siden klokken fire. De tekniske problemene var ikke løst før klokken ni på kvelden.

Da Dagens Næringsliv sjekket var meldingen om tekniske problemer fremdeles oppe klokken halv ni torsdag morgen.

Skjermdump: Oslo kommune
Skjermdump: Oslo kommune
- Nå overvåker vi problemet, sier Tanke i Oslo kommune.

- Har dere vurdert å utsette fristen?

- Det har vært åpent for å klage i seks uker. Selv om systemet var nede i noen timer i går, er man ikke avhengig av å bruke den digitale løsningen. Man kan sende inn klage på papir, sier Tanke.

Oslo kommune oppfordrer til å sende skriftlig klage, eller prøve på nytt i løpet av dagen.

- Ivaretar ikke innbyggernes rettsikkerhet

Du har anledning til å klage til kommunen på utskrevet eiendomsskatt. Ifølge Skatteetaten kan dette eksempelvis gjelde:

  • bruk av differensierte skattesatser
  • tilordning av bunnfradrag
  • fritak for nybygde boliger

Eiendomsskatten skal betales til forfall selv om det klages.

Tilsammen hadde kommunen mottatt 2600 klager innen torsdag. Selv om bystyremedlem Steenstrup tror det vil komme fler i løpet av dagen, syns han antallet er lite.

- Det hadde vært mange ganger større hvis folk hadde vist at de nå risikerer å tape rettighetene sine, sier han.

Høyre-politikeren sikter til at det kan komme et gruppesøksmål mot Oslo kommune, som kan ende i Høyesterett. De som ikke klager innen fristen, får ikke pengene tilbakebetalt om Høyesterett skulle komme frem til at kommunenes eiendomsskatt er ulovlig.

- En av de viktigste oppgavene kommunen har er å sørge for innbyggernes rettsikkerhet. Det gjør man ikke her. Jeg er sjokkert og opprørt, og jeg forventer at man retter opp i dette. Man behandler ikke sine egne innbyggere på den måten, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

25-åring arver milliardformue  

«Sjokktall» gjør pundet enda billigere for nordmenn

- Verden er i endring og alle må vi endre oss

Disse husholdningene har høyest inntektsvekst

Se DNtv:

Denne uttalelsen fra Trump har vakt stor oppsikt: - Oppfordrer han til våpenbruk mot Clinton?
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump foreslo tirsdag at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Flere tolker kommentaren som en oppfordring om våpenbruk mot den politiske rivalen.
00:19
Publisert:
 

Hør ny utgave av DNs podcast Finansredaksjonen:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.