Mennesker som søker en bedre økonomisk framtid, har lite å tape på å greie å ta seg til Europa, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). I debatten om masseinnvandring i Arendal ville ingen politikere svare på hvor mange innvandrere Norge tåler.

– Det er lov til å søke lykken. Men det betyr ikke at man har krav på beskyttelse, sa Listhaug da den store debatten om masseinnvandring og integrering gikk av stabelen i Arendal tirsdag.

Listhaug slår fast at innvandringspresset mot Europa vil vedvare i mange år framover. Hun peker på at uro i land som Syria og Afghanistan sender folk på flukt, mens folketallet i Afrika kan øke med en halv milliard om noen tiår.

– Men det viser seg at det er vanskelig å returnere mange av disse. Derfor har de lite å tape på å komme hit, framholdt hun i debatten, der hun delte podiet med Ap-nestleder Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Knekkpunkt

Ingen av dem ville imidlertid tallfeste hvor mange flyktninger Norge tåler.

– Norge må klare å gi beskyttelse til dem som trenger det, mente Tajik.

– Hvor er knekkpunktet, ville debattleder Anne Grosvold vite.

– Det er ikke mulig å gi et seriøst svar på det, det blir som å tenke på et tall, svarte Tajik, mens Listhaug gjentok argumentet om at man må ha kontroll på grensene.

– Svaret er å hjelpe i nærområdet, sier hun.

Tajik er enig med Listhaug i at det å ikke ha innvandringen under kontroll, er en trussel mot velferdssamfunnet.

– Men svært mange av dem som har kommet de siste årene, er mennesker som har krav på beskyttelse og opphold, presiserer hun.

– Det er en like stor trussel å ha en dårlig integreringspolitikk, sier Tajik.

– Det er krig der ute. Det er derfor folk kommer, framholdt Lysbakken, som fulgte opp med å påstå at det største problemet ligger hos regjeringen.

– Listhaug står for en passiv integreringspolitikk. Vi har en integreringsminister som er mest opptatt av innvandring og altfor lite opptatt av integrering. Dere er alene om en type retorikk som polariserer, sa Lysbakken henvendt til Listhaug.

Arbeid viktigst

Hittil i år har norske kommuner bosatt 33 prosent flere flyktninger enn på samme tid i fjor. Samtidig mener både opposisjonen og fagmiljøer at det viktigste for integreringen er å få flyktninger i aktivitet raskt.

– Det viktigste for integreringen er arbeid, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng, som deltok i debatten.

Hun mener mange norske arbeidsgivere står klare til å yte en ekstra innsats, noe politikerne bør vite å utnytte.

– Det er et gyllent øyeblikk, påpeker hun.

Opposisjonen har gått inn for at asylsøkere fra land med høy innvilgelsesgrad, som Syria og Eritrea, skal få midlertidig arbeidstillatelse når identiteten deres er klarlagt. Men det sier regjeringen nei til fordi den mener et slikt grep vil friste flere til å søke asyl i Norge.

Mister legitimitet

Nye tall viser at hittil i år har Norge hatt de laveste asylankomstene i Skandinavia, langt under både Sverige og Danmark, ifølge NRK. Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener Listhaug bør være varsom med å skryte av at Norge nå har Europas strengeste asylpolitikk.

– Vi er i ferd med å miste legitimitet i utenrikspolitikken. Listhaug skyter utenriksminister Børge Brende (H) i foten, mener han. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

DNBs sjeføkonom om kronen:  - Reagerte knapt nok i det hele tatt

Borekjempe legges i opplag i Norge

- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?  

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.