Dersom Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta ikke kommer til enighet om pensjon i megling med arbeidsgiverorganisasjonen PBL innen midnatt mandag 29. august, blir det streik i 112 private barnehager, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

Pensjon

I påvente av en ny og varig pensjonsordning, har flere tusen ansatte i private barnehager i PBL en midlertidig innskuddspensjon. De tre forbundene mener at det er nødvendig å heve innskuddssatsen i denne ordningen slik at også arbeidstakerne i private barnehager får en pensjon som de kan leve av.

PBL krevde i forhandlingene en videreføring av den midlertidige innskuddsordningen på fem prosent for nye barnehager. Organisasjonenes krav var at dersom en slik ordning skulle videreføres, må innskuddet økes til syv prosent.

Offentlige tilskudd

Fagforbundet skriver at arbeidstagerorganisasjonene sa ja til ordningen i 2014 nettopp fordi den skulle være midlertidig.

- Hvis pensjonen til unge arbeidstakere skal ivaretas på en god nok måte må innskuddet økes til syv prosent, skriver de ansattes organisasjon.

Fagforbundet påpeker at private barnhager får store tilskudd fra det offentlige - også til å dekke pensjonsutgifter.

- Tilskudd barnehagene får kan være langt høyere enn barnehagenes reelle utgifter til dette. Penger som det offentlige bevilger til pensjon, bør brukes til pensjon og ikke gå til andre formål, skriver forbundet i pressemeldingen.

Ved en konflikt vil i første omgang 1.321 ansatte i 112 private barnehager i Oslo, Bergen, Trondheim, Skien, Halden og Fredrikstad bli tatt ut i streik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.