- Storbritannia har vært et viktig medlem av EU og er en stor og viktig handelspartner for Norge. Vi har vært tydelig på at vi skulle ønske de valgte å bli i EU, men nå må vi forholde oss til at det ikke er sitasjonen, forteller næringsminister Monica Mæland.

Onsdag formiddag har hun - sammen med EU-minister Elisabeth Vik Aspaker og fiskeriminister Per Sandberg - invitert norsk næringsliv til møte.

Temaet er nettopp brexit, altså britenes utmelding fra EU.

- Vi har ikke sett at brexit har hatt konsekvenser for norsk næringsliv så langt, fordi vi er godt ivaretatt gjennom EØS-avtalen. Verden har ikke forandret seg. Men norsk næringsliv trenger forutsigbarhet. De investerer og agerer langsiktig, sier Mæland.

Viktig partner

Selv om næringsministeren nedtoner konsekvensene for norsk næringsliv så langt, legger hun ikke skjul på at Storbritannia er en svært viktig handelspartner:

  • Den årlige handelen mellom landene er over 200 milliarder kroner årlig.
  • Det befinner seg rundt 200 norske bedrifter i Storbritannia, i tillegg til at mange nordmenn jobber der.
  • Storbritannia er den klart største importøren av norsk olje og gass.
  • Storbritannia er det største markedet for norsk tjenesteeksport.
  • Storbritannia er det tredje viktigste markedet for norsk sjømat.

- Storbritannia er et veldig viktig land for norske interesser, sier næringsministeren.

Drar til Storbritannia

Mæland forteller at europaminister Elisabeth Aspaker skal lede en arbeidsgruppe hvor flere departementer skal se på konsekvensene av brexit. Om et par uker drar Mæland selv til Storbritannia for å møte den nye handelsministeren, Liam Fox.

Liam Fox er britenes nye handelsminister. FOTO: AFP PHOTO / BEN STANSALL
Liam Fox er britenes nye handelsminister. FOTO: AFP PHOTO / BEN STANSALL (Foto: Afp)

- Det blir et viktig møte. Vi ønsker å få vite mer om hvordan britene jobber. Jeg er opptatt av å få i gang en dialog med britene og fremme norske interesser.

- Jobber dere allerede nå med å få på plass en bilateral avtale med britene?

- Nei. Britene har selv så langt ikke besluttet hvordan deres prosess skal være. Vi er avhengig av at de først avgjør hvordan de skal forholde seg til EU og tredjeland - som Norge.

Den politiske ledelsen i Storbritannia jobber nå på spreng for å besette et nytt departement som skal styre øyriket ut av EU.

- Det blir et ekstremt stort og krevende arbeid. Jeg vil understreke at vi i Norge har god tid. Vi er godt ivaretatt gjennom EØS, sier Mæland.

Venter på artikkel 50

Avdelingsdirektør Tore Myhre ved internasjonal avdeling i NHO setter pris på initiativet fra regjeringen.

– Det er viktig at vi får en anledning til å gi våre innspill. Brexit kommer til å berøre veldig mange bedrifter og bransjer fremover, sa Myhre til DN tirsdag ettermiddag.

Tirsdag var det på dagen to måneder siden britene sjokkerte både seg selv og andre ved å stemme for å forlate EU. Statsminister David Cameron svarte med å trekke seg – og det oppsto en svært kaotisk situasjon i britisk politikk.

EU venter nå på at britene skal iverksette artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som vil gi Storbritannia to år på å fremforhandle en skilsmisseavtale med unionen.

Investeringer på vent?

– Det råder en ganske stor usikkerhet for hvordan brexit vil slå ut for norske bedrifter, sier Myhre i NHO.

– Hvilke bransjer blir mest påvirket?

– Det er nok særlig stor usikkerhet innen oljebransjen, leverandørindustrien og leverandører av finansielle tjenester. Her er samhandlingen med Storbritannia viktig, sier Myhre.

Det er fortsatt tidlig å måle noen eventuell brexit-effekt på norsk økonomi, men Myhre tror at de første konsekvensene kan være vanskelig å registrere.

– Vi regner med at en del bedrifter vil være mer forsiktige med eller utsette investeringer. Dette er ofte bedriftsinterne forhold som man ikke nødvendigvis kommuniserer utad.

Vil ha bilateral avtale

Bekymringen er generelt stor blant medlemsbedrifter i alle bransjer som har datterselskaper eller produksjon i Storbritannia. En utmeldelse fra EU vil i utgangspunktet føre til toll på varer til og fra Storbritannia – samt sette en stopper for fri bevegelse for personer.

– Vi er opptatt av at regjeringen utreder konsekvensene av en brexit grundig og holder tett kontakt med Storbritannia. Vi må gjøre alt for å få til en god bilateral avtale med Storbritannia, sier Myhre.

 

Les også:

Europas nye krangler dnPlus (DN+)

Ingen brexit-effekt i eurosonen

Samler troppene før brexit dnPlus  (DN+)

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

 

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Ikke dra hit hvis du har høydeskrekk
Denne helgen åpnet verdens lengste hengebro med glassbunn som gir deg en luftig opplevelse 300 meter over bakken.
00:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.