– Vi mener at effektiviseringsgevinsten i langtidsplanen er urealistisk optimistisk, sa Jahren under den åpne høringen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget onsdag.

Høringen er første steg i komiteens arbeid med planen som ble lagt fram på Stortingets siste arbeidsdag før sommerferien. Materialet er så omfattende at høringen avholdes flere uker før Stortingets første møte i høstsesjonen.

40 milliarder

Representanter for fagbevegelsen og forsvarsansatte, forsvarsindustrien og en lang rekke berørte kommuner og fylkeskommuner stiller i høringen.

Blant de første til å legge fram sitt syn for politikerne, var lederen av Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens B. Jahren. Han var klar i sine advarsler mot personalkutt og effektiviseringsgevinster.

40 milliarder kroner skal ifølge planen frigjøres over 20-årsperioden gjennom innsparing og endret personellstruktur. Innen utgangen av 2020 blir innsparingen i underkant av 2,5 milliarder.

– Forsvarssjefens råd må sies å være veldig konservativt, og han legger opp til en mulig gevinst på om lag det halve. Så vi syns meldingen tar i veldig kraftig, sier Jahren til NTB.

Mye bundet opp

Som et eksempel nevner Jahren utdanning, der det legges opp til å spare 530 millioner kroner innen 2020, fra dagens nivå på 2,5 milliarder kroner.

– Dette foreslås samtidig som ny militær ordning utløser et stort utdanningsbehov. Vi er redd for at det blir en risikofull barbering, sier Jahren.

Han viser også til at en stor del av budsjettene er bundet opp i faste kostnader.

– Lønnskostnader alene utgjør 60 prosent. Drift av materiellsystemer, grensevakt, kongevakt, redningstjeneste og kystvakt er andre store faste kostnader. Da blir det veldig lite igjen hvor det kan effektiviseres. I tillegg kan jo politikerne fort komme til å ikke følge alle rådene i langtidsplanen om nedleggelser av basestasjoner, noe som ytterligere vil påvirke det totale bildet, sier BFO-lederen.

– Veldig sterk advarsel

Meldingen legger opp til at 1.400 stillinger skal slankes bort.

– En slik reduksjon i en allerede slank og lite robust struktur er noe vi vil advare kraftig mot. Det er en advarsel vi er veldig sterke på, lød Jahrens klare melding.

Særlig vil nye kutt i stab og støtte kunne gå ut over den operative evnen, understreker fagforeningslederen.

– Det må være en balanse mellom stab og operativ virksomhet. Allerede i dag er den balansen forrykket, sier han.

ølg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert: