Venstre reagerer på Oslo Aps utspill om økt fart i boligbyggingen i Oslo (DN lørdag).

– Jeg spør meg om dette er en «lynavleder» for å skjule at byrådet ikke vil nå sine egne måltall for nye boligreguleringer i år, sier leder Espen Ophaug i Oslo Venstre.

Leder Frode Jacobsen og partifelle Victoria Marie Evensen i Oslo Ap ba lørdag byrådet – som er ledet av deres eget parti – om å øke tempoet med å få nye områder ferdigregulert for boligbygging.

– Jeg er bekymret for om vi klarer å levere på det vi har sagt, sa Jacobsen, med henvisning til at Oslo Ap før lokalvalget ifjor fremsatte hovedstadens boligproblem som en av partiets viktigste saker. «Utbyggingen må nær fordobles i forhold til dagens takt», skrev partiet i sitt valgprogram.

– Underlig

Jacobsen og Evensen kritiserte også hovedstadens plan – og bygningsetat for ikke å legge til rette for nok boliger, blant annet ved å kreve nedskalering av utbyggernes egne planer i flere prosjekter.

– Det er underlig at det største byrådspartiet på denne måten kritiserer både sin egen byråd Hanna Marcussen (MDG), og den kommunale etaten, sier Ophaug.

Han mener uttalelsene vitner om splid mellom byrådspartiene.

Les også: Skylder på banker og utbyggere dnPlus

– Hvis Ap mener det er problemer med byrådets underliggende plan- og bygningsetat, burde de heller løse dem enn å kritisere etaten offentlig i pressen, sier Venstre-lederen.

Ophaug reagerer også på at Ap-politikerne nå ber om at det gis mer etter for utbyggernes krav på bekostning av fagetatens innvendinger.

– Ved å gå inn for høyest mulig utnyttelse, ofte på tvers av planfaglige råd i så å si alle saker, gir de fra seg styringen på byutviklingen. Oslo blir en utbyggerstyrt by, ikke en politikerstyrt by, sier Ophaug.

Avviser kritikk

– Ophaugs påstander er merkelige. Vi tar til orde for sterkere politisk styring, og at behovet for å sikre byens voksende befolkning et sted å bo må tillegges større vekt. Det er et politisk ansvar som vi har tenkt å ta, sier Aps Frode Jacobsen.

Han mener at etter nesten 20 år med et blått politisk flertall – inkludert Venstre – har en passiv holdning til boligbygging satt seg i veggene.

– Høyrebyrådet har styrt byen inn i en boligkrise. Den har vi tenkt å løse. Men da fordres det at vi ikke kan fortsette på samme måte som Ophaug ønsker. Det har vi sett ikke fungerer, sier Frode Jacobsen.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 

Les også:

- I Oslo er boliglageret i ferd med å tømmes

Nasjonal sikkerhetsmyndighet beskytter Tv2.no

Varsler betydelig nedbemanning i Aftenposten

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter. Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

Se video:

Mimer seg til suksess
Sondre Rodriguez Pedersen (13) fra Drøbak har 660.000 følgere på appen Musical.ly. Slik mimer han seg til suksess.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.