Da forskere oppdaget at den billige kreftmedisinen Campath var svært effektiv mot multippel sklerose, økte produsenten prisen på den til det 40-dobbelte.

– Jeg ble nærmest lamslått da jeg fikk høre prisen, sier avdelingsleder Geir Erland Tjønnfjord ved avdeling for blodsykdommer ved Rikshospitalet til TV 2.

Frem til 2012 ble medisinen Campath brukt til å behandle pasienter med kronisk leukemi (blodkreft). Men etter at det internasjonale legemiddelselskapet Sanofi kjøpte selskapet som eide rettighetene til kreftmedisinen, fant forskere ved universitet i Cambridge ut at den hadde en svært god effekt på multippel sklerose.

Som kreftmedisin til behandling av kronisk leukemi kostet Campath 165 kroner for 1 milligram. Etter at den ble relansert som MS-medisin under navnet Lemtrada var prisen 6.519 kroner for milligrammet.

– Det provoserer meg. Det er helt uforståelig at det er en prisøkning på 40 ganger. For meg framstår dette som hard business, og egentlig ikke så mye annet, sier Tjønnfjord.

Gabriel Johannessen i Sanofi sier at forskning i form av mangeårige, kliniske studier er svært kostbare, og som fører til prisøkninger

– Det er viktig å tenke på hva det er som ligger til grunn for et firma som oss. Vi er nødt for å ha økonomisk rom for å drive ytterligere forskning for å kunne skape nye medisinske gjennombrudd sånn som vi for eksempel har gjort med Lemtrada, sier han. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.