På vei inn til hastemøte med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mandag uttrykte administrerende direktør Hege Stenmarck, daglig leder Terje Fjelldal i Norpost og Virke-direktør Jarle Hammerstad håp om at ministeren kunne bidra til en løsning i konflikten med Posten.

Enig med Norpost

Tidligere mandag måtte Stenmarck informere 500 ansatte i Norpost om at de ikke lenger har en jobb å gå til.  Årsaken er, ifølge Norpost, at Posten ikke vil utlevere de såkalte sonenøklene som trengs for å komme inn i postkasseanleggene på bygårder og næringsbygg rundt omkring i landet.

På vei ut igjen av møte, kunne trioen konstatere at Solvik-Olsen er enig med Norpost i sak.

-  Vi fikk bekreftet at departementet er enig med oss i sak.  Det er lovhjemmel på at Posten må dele på sonenøklene. Nøklene er en del av infrastrukturen for ombæring av post, sier Virke-direktør Jarle Hammerstad-

.

- Solvik-Olsen sier de jobber på spreng for å få avklart det juridiske rundt denne saken. Men vi fikk ingen dato for avklaring, legger Stenmarck til.

Hammerstad synes det er vanskelig å forstå at Solvik-Olsen ikke bare kan pålegge Posten å levere ut denne nøkkelen.

- Slik vi ser det har Posten forsøkt å komplisere dette så mye som mulig helt fra starten, sier han.

Diskusjonen om deling av nøkler startet allerede i november ifjor. Etter flere møter med departementet og med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) utover vinteren, avklarte Samferdselsministeren i et brev i april at lovverket kunne tolkes slik at nøklene må deles.

Posten ville likevel ikke gi fra seg nøklene.

Kan ikke gi ut andres nøkler

Postens kommunikasjonsdirektør, Elisabeth Gjølme, sier Posten Norge ikke kan utlevere nøklene til "tusenvis av postkasseanlegg i boligblokker over hele landet uten først å ha et tilstrekkelig rettslig grunnlag for det."

-  Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet, sier Gjølme i en pressemelding.

Pressesjef John Eckhoff i Posten utdyper:

- De nøklene er jo gårdeiernes eiendom. Det foreligger ingen rettslig avklaring om de kan gis til andre, sier han.

Posten har uttalt at de stiller seg "undrende" til at de får skylden for at 500 ansatte mister jobben.

Mistet kunder

Norpost administrerende direktør Hege Stenmarck sier de oppbemannet kraftig da Norpost bestemte seg for å gå inn i det nyåpne postmarkedet i år, og at de også sikret seg mange kunder, blant annet Coop Nord, men at kundene har sagt opp kontrakter som følge av at de ikke har hatt tilgang til alle postkasseanlegg.

- Vi var klar over at Posten var en sterk aktør da vi bestemte oss for å gå inn i dette markedet. Men når vi ikke får tilgang til infrastrukturen for postombæring, så er det ingen reell konkurransesituasjon, sier Stenmarck.

De berørte ansatte sitter sammen med sine tillitsvalgte i drøftingsmøter med ledelsen i Norpost i dag og i morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Olav Thon synes de har gjort nok
01:46
Publisert:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert: