Onsdag ble det kjent at oljeservice-nestor og investor Berge Gerdt Larsen er frikjent av Gulating Lagmannsrett i det som omtales som Norges mest omfattende økonomiske straffesak.

Anders Brosveet, Berge Gerdt Larsens forsvarer, understreker at det er litt tidlig å si noe om erstatning. Samtidig er han ikke i tvil:

- Det er jo åpenbart grunnlag for erstatningskrav, men den nærmere beregningen må vi komme tilbake til, sier Brosveet til DN.

- Enorme tap

Berge Gerdt Larsen har de siste 25 årene vært en kjent størrelse i norsk olje- og gassindustri. På det meste hadde han kontroll over fire børsnoterte riggselskaper og oljeselskapet DNO (se faktaboks).

De siste ti årene har han vært under etterforskning av politiet i Bergen. Larsen var tiltalt for økonomisk utroskap, skatteunndragelser og for å ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger om sin formue. I Bergen tingrett ble han dømt for å ha skjult en utenlandsformue på rundt 700 millioner kroner ved hjelp av stråmenn, begått økonomisk utroskap og grovt skattesvik.

Aktiviteten i Larsens selskaper er blitt trappet ned de seneste årene, i takt med at han har brukt mye ressurser og tid på forsvare seg i retten. Larsen har tidligere uttalt til DN at virksomhetens hans har lidd av prosessen. Fjorårsregnskapene viser at hans to viktigste selskaper, Larsen Oil & Gas og Increased Oil Recovery as, går med henholdsvis 30 og seks millioner kroner i underskudd.

- Det er på det rene at Larsen og Larsens selskaper har lidd enorme tap. Da snakker vi fort om beløp i hundremillionersklassen, mener forsvarer Brosveet.

- Bare det at han mistet kontroll og posisjon i DNO som følge av tiltalen og alle prosjekter han har gått glipp av på grunn av manglende finansieringsmuligheter er store summer, sier han.

- Annerledes opplyst

Berge Gerdt Larsen har kjempet mot både skattemyndighetene og politiet. Det var først under lagmannsretten behandling at hans versjon kom frem. Larsen har ikke tidligere gitt politiforklaringer eller forklart seg i tingretten.

Brosveet mener behandlingen av saken i tingretten er sterkt kritikkverdig.

- Saken er nå langt bedre og annerledes opplyst. Ikke minst visste man denne gang hvordan aktoratet argumenterte i saken. Saken har vært preget av angrep tenkt ut av skattefolk - ikke påtalefolk, mener Brosveet.

- Hvordan?

- Disse tre fra Skatt Vest som har bygget opp saken. Allerede i skattevarselet fra sommeren 2004 låser de seg fast til misligholdsoppfatningen som ikke er fraveket siden til tross for hundretusenvis av nye dokumenter.

- Viktige læringselementer

Brosveet sammenligner frifinnelsen med Transocean-saken, der Økokrim mente selskapet og rådgivere hadde bidratt til skatteunndragelse.

- På samme måte som i Transoceansaken er det viktige læringselementer i det å sikre kvalitetskontroll med det påtalemyndigheten. Det er ikke nok at kvalitetskontrollen skal komme i domstolleddet. Vi trenger bedre kvalitetskontroll også på påtaleleddet, sier Brosveet.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:

Denne idretten ble «født» en fuktig kveld i Sverige, og vokser raskt i Norge
Pontus Flingdal viser deg hva du trenger av utstyr.
01:58
Publisert: